Škola prstenovanja u Ornitološkom rezervatu

  • 22.10.2018.

Vransko1U sklopu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”, koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Udruga BIOM je u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Vransko jezero, u kolovozu, rujnu i listopadu 2018. godine (29.08. – 07.09. i 13.10. – 28.10.)  organizirala Školu prstenovanja. Škola prstenovanja održana je u terminima prstenovačkog kampa koji se u Ornitološkom rezervatu Parka provodi svake jeseni od 2001. godine naovamo. Posljednjih nekoliko godina organizator kampa je Ornitološko društvo “Brgljez kamenjar”.  

Vransko 4Škola prstenovanja se nadovezuje na prethodno odrađenu aktivnost – BirdID Trening prepoznavanja ptica, u koji su bili uključeni djelatnici Parka. Glavni ciljevi provedbe obje aktivnosti su jačanje ljudskih kapaciteta PP Vransko jezero za turizam promatranja ptica te mogućnost aktivnog sudjelovanja na prstenovačkim kampovima. Za vrijeme trajanja Škole, polaznici su mogli u praksi primijeniti tehniku prstenovanja, naučiti samostalno podizati mreže, uzimati osnovne mjere te vizualno identificirati ptice. Osim djelatnica i djelatnika PP Vransko jezero, Školi je prisustvovala i predstavnica Inspekcije zaštite prirode te pojedini zaljubljenici u prirodu i ptice.

Vransko 5U drugoj polovici listopada, povodom obilježavanja Svjetskog dana ptica selica, u posjet prstenovačkom kampu su, došle i manje grupe osnovnoškolske te vrtićke djece koja su imala priliku čuti zašto te vidjeti kako se prstenuju ptice u sklopu praćenja njihove jesenske migracije. Prstenovački kamp posjetilo je ukupno oko stotinjak djece, a to su bili učenici šestih razreda Osnovne škole Sv. Filip i Jakov, učenici područne škole Raštane Gornje (Osnovna škola Biograd na Moru) te djeca dječjeg vrtića Sunce iz Zadra. Cilj posjete postaji je podizanje svijesti najmlađih o važnosti zaštite ptica, njihovih selidbenih ruta te staništa koja im pružaju mjesta za odmor, zimovanje i gniježđenje.

vransko