Semafor EU parlamenta – zaštitnici, prokrastinatori i pretpovijesni mislioci

  • 19.04.2024.

Novo dubinsko istraživanje podataka pet vodećih organizacija za klimu i okoliš otkriva da je samo manjina zastupnika u Europskom parlamentu tijekom mandata 2019. – 2024. djelovala na zaštiti europske klime, prirode i kvalitete zraka. Većina zastupnika u Europskom parlamentu radila je umjesto toga ili kao odgađači ili kao pretpovijesni mislioci, odgađajući stvarnu akciju neujednačenim i nedosljednim glasanjem, ili još gore, potpuno se ne uspijevajući nositi s izazovom krize s kojom se Europa suočava.

Potencijalne koristi za građane od socijalno pravednog prijelaza na klimatski neutralnu i prirodnu Europu bez onečišćenja su ogromne i tijekom proteklih pet godina Europski parlament je imao moć i priliku hrabro djelovati kako bi vodio Europsku uniju tim putem. Ovog lipnja građani će svoje predstavnike moći pozvati na odgovornost za njihov parlamentarni rad i zahtijevati veće ambicije od Europskog parlamenta u godinama koje dolaze.

Kako bi to podržali, BirdLife Europe, Climate Action Network Europe, European Environmental Bureau, Europska federacija za transport i okoliš te Ured za europsku politiku WWF-a analizirali su evidenciju glasovanja za Europski parlament u posljednjih pet godina kako bi građanima pružili interaktivni pregled koji ocjenjuje sve nacionalne političke stranke i europske parlamentarne skupine na temelju njihovog glasanja.

Semafor Europskog parlamenta promatra individualno glasačko ponašanje svakog zastupnika u Europskom parlamentu tijekom mandata 2019. – 2024. i ocjenjuje ih u odnosu na preporuke za glasanje pet europskih ekoloških organizacija. To daje mjeru posvećenosti svakog zastupnika Europskog parlamenta održivosti okoliša – s rezultatom od 0 do 100 bodova. Rezultati se prikupljaju u tablici rezultata za političke skupine i nacionalne stranke zastupljene u Europskom parlamentu.
Bodovanje ocjenjuje ponašanje pri glasanju o 30 politika, uključujući ključno zakonodavstvo o klimi, energiji i okolišu. 12 politika usredotočeno je na klimatski neutralnu i socijalno pravednu tranziciju, 8 je usredotočeno na Europu pozitivnu prema prirodi, a 10 je usredotočeno na kružno gospodarstvo i postizanje nulte stope zagađenja.

Rezultati

Postoji prirodna raznolikost i nijansa unutar političkih skupina i nacionalnih stranaka i moguće je pronaći zaštitnike u cijelom političkom spektru – s izuzetkom krajnje desnice. Sljedeći su rezultati glavne brojke temeljene na agregatima, a potpuni pregled svake grupe, stranke i glasova može se pronaći u tablici rezultata EU Parlamenta:

Zaštitnici

  • Zeleni – Europski slobodni savez  – 92/100
  • Lijevi – 84/100
  • Progresivni savez socijalista i demokrata – 70/100

 

Prokrastinatori (Odgađatelji)

  • Obnovimo Europu – 56/100

 

Pretpovijesni mislioci

  • Europska pučka stranka – 25/100
  • Europski konzervativci i reformisti – 10/100
  • Identitet i demokracija – 6/100

 

Ariel Brunner, direktor BirdLife Europe: “Priroda se urušava, a ako joj dopustimo da se uruši, propast ćemo s njom. Europa je dokazala da može vratiti vrste s ruba izumiranja, očistiti rijeke i zaštititi dragocjena staništa. Ispitivanja javnog mnijenja dosljedno pokazuju da je Europljanima stalo do prirode i žele je vidjeti obnovljenu, uz borbu protiv klimatske krize, ali hoće li se to dogoditi ili ne ovisi o ljudima koje izaberu da ih predstavljaju u Europskom parlamentu.”

Chiara Martinelli, direktorica Climate Action Network Europe: “Sada je vrijeme da se europski građani probude s obzirom na stvarnu mogućnost Europskog parlamenta punog pretpovijesnih mislilaca – da izađu i glasaju za stranke koje mogu pružiti zaštitnike klime koje toliko trebamo za poboljšanje i jačanje Europskog zelenog plana. Klimatski osjetljive regije u Europi i diljem svijeta trebaju i očekuju kontinuiranu akciju – a jedini put naprijed odavde je Europska unija bez fosilnih goriva, socijalno pravedna i klimatski neutralna.”

Faustine Bas-Defossez, direktorica za prirodu, zdravlje i okoliš u Europskom uredu za okoliš (European Environmental Bureau): “Građani diljem Europe imaju kritičnu priliku na nadolazećim izborima za EU da usmjere naš kontinent prema budućnosti koja daje prioritet zdravlju, bez toksina, i koja se bavi hitnim izazovom krize zagađenja s kojom smo suočeni. Semafor Europskog parlamenta pomoći će otkriti koje političke stranke zagovaraju Zeleni plan i daju prednost dobrobiti ljudi i planeta. Ključno je da izaberemo predstavnike predane hrabrom djelovanju prema čišćoj, zdravijoj Europi za sve.”

William Todts, izvršni direktor Europske federacije za transport i okoliš: „EU je sila dobra kada je riječ o klimatskim mjerama. Od čistih automobila do poreza na ugljik za zrakoplove i brodove, EU je učinila ono što nacionalne vlade nisu mogle ili nisu htjele učiniti. U mnogim europskim zemljama bilo bi vrlo malo zaštite okoliša bez EU-a. Rezultati glasovanja pokazuju da su neke stranke manje gledale u budućnost, glasajući za umjetno održavanje prljavog i zagađujućeg prometa i energije. Izbori u lipnju odredit će tko će voditi Europu do 2029. Ne možemo napredak uzeti zdravo za gotovo.”

Ester Asin, direktorica Ureda za europsku politiku WWF-a: „Na putu EU-a prema energetskoj neovisnosti postigli smo stabilan napredak u posljednjih nekoliko godina: 2022. godine 23% naše energije potjecalo je iz obnovljivih izvora. Ali gotovo 60% toga dolazi iz biomase. Još uvijek ima previše pretpovijesnih mislilaca u Europskom parlamentu koji i dalje vjeruju u propagandu lobista industrije bioenergije da će spaljivanje drveća i usjeva smanjiti emisije. Apsurdne politike EU-a o bioenergiji moraju se promijeniti. Gledajući unaprijed, potrebni su nam lideri koji teže izgradnji pristupačne, čiste i istinski obnovljive energije budućnosti. To je jedini način da se Europljani zaštite od grubih utjecaja klimatskih promjena i krize bioraznolikosti.”