Savjet: Mlade ptice najbolje je da hrane – njihovi roditelji

  • 28.06.2021.

U vrijeme gniježđenja povremeno se dogodi da ptić ispadne iz gnijezda i da roditelji privremeno izgube kontakt s podmlatkom, što izaziva brigu ljudi. Josip Turkalj, Biomov stručni suradnik za zaštitu prirode, savjetuje što je najbolje (ne) raditi u takvim slučajevima.

Ptić gregule

Mlade ptice je vrlo teško othranjivati, čim su manje, tim je zahtjevnije. Roditelji velike sjenice – generalno velike većine ptica – mlade ptiće hrane pretežito kukcima, malim paucima, ličinkama. To hranjenje je gotovo konstantan proces tijekom dana, što znači da ptiće treba hraniti svakih 20 minuta do pola sata najviše!

Ukoliko ste našli pticu, zbilja najbolja stvar je da pronađete neko sigurno povišeno mjesto u blizini, pticu stavite u korpu (ili nešto slično, porozno) i ostavite ptiće da ih roditelji hrane. Ako ste sigurni da neće preživjeti, i ako sve od ovdje navedenog nije moguće, savjetujemo vam da se javite udruzi AWAP koja bi eventualno mogla preuzeti ptića sebi na hranjenje.

Ovakvi ptići ukoliko nisu othranjeni od strane svojih roditelja, nemaju velike šanse za preživljavanje. Kao i kod ljudi, potrebno je jako puno brige i pažnje da jedan ptić napusti gnijezdo, stoga pokušajte da ipak sami roditelji vode tu brigu, oni su ipak bolji od nas!