Ris – mala mačka velike vrijednosti

  • 02.03.2018.

WWD_Big-cats_2018_small

Sutra obilježavamo UN-ov svjetski dan divljih vrsta, ove godine posvećen velikim mačkama pod nazivom „Velike mačke: ugroženi predatori“. Velike mačke su simbol očuvane prirode, no nažalost danas mnogim vrstama velikih mačaka prijeti izumiranje.

Jednako kao što je lav simbol Afrike, ris je dragocjeni simbol naše prirodne baštine. Prisutnost risa pozitivno utječe na cjelokupni ekosustav te je njegovo očuvanje u regiji Dinarskog luka od velike važnosti. Stoga se u Hrvatskoj provode dva međunarodna projekta čiji je cilj pružiti rješenja za prijetnje koje ugrožavaju opstanak risa.

Poboljšanje suživota čovjeka i velikih zvijeri u Europi cilj je novog međunarodnog projekta LIFE EuroLargeCarnivores koji WWF Adria provodi u Hrvatskoj i Sloveniji. Projektnim aktivnostima unaprijedit će se komunikacija svih interesnih skupina koje utječu na upravljanje velikim zvijerima te tako osigurati temelje za dugoročno stabilne populacije. Istovremeno, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu te Udruga BIOM provode projekt LIFE Lynx u sklopu kojega će se u Hrvatsku i Sloveniju naseliti risovi iz Karpata, kako bi se zaustavilo parenje u srodstvu koje ugrožava opstanak populacije.

Projekti „LIFE EuroLargeCarnivores“ i „LIFE Lynx“ su sufinancirani od strane Europske unije.

Lynx_life-logo

Lynx_partneri-logo

Priopćenje za medije u cijelosti je dostupno ovdje.