Ris Emil ispušten na Velebitu “hard release” metodom

Ove je godine napravljen veliki korak prema spajanju populacija u Dinaridima i Alpama – pet risova (tri ženke i dva mužjaka) ispušteno je u slovenski dio Alpa,  a ris Emil je stigao iz Slovačke u hrvatske Dinaride

  • 14.05.2021.

Prekrasna vijest s Velebita: Park prirode Velebit je upravo postao bogatiji za predivnog mačka Emila! 

Emil je četvrti ris ispušten u Hrvatskoj u sklopu projekta LIFE Lynx , te treći s pronalaskom partnerice. 

foto: Marko Matešić

Do sada je na području Slovenije i Hrvatske ispušteno ukupno 13 risova, deset mužjaka i tri ženke. U 2019. godini smo u sklopu projekta LIFE Lynx ispustili dva risa uhvaćena u Rumunjskoj: Doru (HR) i Goru (SLO), u 2020. godini tri risa iz Rumunjske: Alojzije (HR), Catalin (SLO) i Boris (SLO) te dva risa iz Slovačke: Pino (HR) i Maks (SLO). 

foto: Marko Matešić

Kako napominju voditelji projekta, ove godine je napravljen veliki korak prema spajanju populacija u Dinaridima i Alpama – pet risova (tri ženke i dva mužjaka) ispušteno je u slovenski dio Alpa,  a ris Emil je stigao iz Slovačke u hrvatske Dinaride. 

Foto: Marko Matešić

Svi risovi su u Hrvatskoj ispušteni tzv. “hard release” metodom, pri čemu je ris ispušten odmah nakon prijevoza iz zemlje hvatanja, dok su risovi u Sloveniji ispušteni metodom “soft release” – nakon transporta iz zemlje hvatanja proveli su dodatna dva tjedna u nastambi u Sloveniji. Emilov dolazak je, kako naglašava međunarodni tim projekta LIFE Lynx,  još jedan važan korak u očuvanju dinarske populacije risova ugrožene parenjem u srodstvu te održavanju zdravog ekosustava.

foto: Vedran Slijepčević

foto: Nera Fabijanić

foto: Tomislav Gomerčić

foto: Tomislav Gomerčić

foto: Vedran Slijepčević

foto: Vedran Slijepčević

foto: Vedran Slijepčević