Rezervirajte na vrijeme svoje mjesto u ornitološkom kampu na Učki

Ornitološki kamp trajat će od 19. kolovoza do 4. listopada, a strani volonteri dolaze iz Engleske, Gruzije, Slovenije, Portugala, Turske, Italije, SAD-a, Australije i Španjolske

  • 12.08.2020.

Nakon uspješno provedenog restauracijskog kampa, Udruga BIOM organizira u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Učka i Udrugom Bioteka tradicionalni ornitološki kamp na Učki koji otvara svoja vrata za tjedan dana, nudeći opuštajući boravak u prirodi i ugodno multikulturalno druženje uz učenje o pticama.

Tim povodom pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje da rezerviraju svoje mjesto u kampu i tako osiguraju priliku za upoznavanje s pticama koje prolaze Učkom tijekom jesenske selidbe. Naš ornitološki kamp trajat će od 19. kolovoza do 4. listopada, a volonteri se mogu pridružiti na nekoliko dana ili na nekoliko tjedana. U slučaju previše prijava ograničit će se njihov broj.

„Strani volonteri dolaze nam iz Engleske, Gruzije, Slovenije, Portugala, Turske, Italije, SAD-a, Australije i Španjolske, a među njima su i dugoročni volonteri te stažist koji nam dolaze u sklopu projekta Europske snage solidarnosti“, kaže Nikolina Petrac iz Bioma. Misija volonterskog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje stanja lokalnih populacija ptica.

Više prilika za učenje nego za rad

Za vrijeme kampa hvatamo ptice pomoću ornitoloških mreža nakon čega uhvaćene jedinke prstenujemo, uzimamo im dodatne mjere, određujemo vrstu, spol i starost te ih u najkraćem mogućem vremenu puštamo natrag na slobodu. Najbitnije je da ptice ne budu ozlijeđene tijekom vađenja iz mreža i prstenovanja te stoga aktivnost prstenovanja provode isključivo službeni prstenovači.

Kamp je pretežno edukativnog karaktera i sudionici će imati više prilika za učenje nego za rad. Dobrodošli su svi, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo. Dakako, sadržaji kampa zacijelo će ponajviše koristiti studentima i osobama s ornitološkim iskustvom.

Važno nam je unaprijed znati točno mjesto i vrijeme dolaska volontera kako bismo mogli planirati raspored pa se mole zainteresirani da pošalju te informacije putem prijavnog obrasca.

Detaljnije informacije o kampu doznajte ovdje.