#RestoreNature – kampanja za obnovu prirode diljem Europe, pridruži se!

Ovdje se radi o opstanku naših neprocjenjivih vlažnih staništa, tresetišta, travnjaka, šuma, poplavnih područja, rijeka i oceana. Ali radi se također o našoj klimi, našem zdravlju i – opstanku ljudske vrste

  • 03.03.2021.

Priroda kakvu poznajemo ide prema izumiranju. A to je zbog ljudske aktivnosti. Sječa stabala, intenzivna poljoprivreda i pretjerani izlov ribe gurnuli su milijun životinjskih i biljnih vrsta do točke gdje vise o niti. Europska komisija predložit će novi zakon kojim bi restauracija prirode bila zakonska obaveza za države članice EU. No, za sada, nije definirano što će to doista značiti.
Upravo sada Europska komisija traži od javnosti da izrazi svoje mišljenje o tome kako bi restauracija prirode diljem EU trebala izgledati, što je otvoreno za komentare do 5. travnja 2021.

Naša partnerska organizacija BirdLife Europe, Europski ured za okoliš (European Environmental Bureau) i Ured za europsku politiku WWF-a pokrenuli su sada #RestoreNature – kampanju koja zahtijeva obnovu prirode diljem Europe. Naša poruka Europskoj komisiji je jednostavna: samo kroz jasnu, transformacijsku promjenu na zemlji i moru možemo vratiti bioraznolikost koja nam očajnički treba. To će nam pomoći nositi se s klimatskom krizom i prilagoditi se, te spriječiti buduća širenja zaraza.

Putem kampanje #RestoreNature građani unutar EU, kao i oni izvan, mogu zahtijevati da EU razvije dobar zakon koji može pomoći preokrenuti sudbinu prirode u Europi i šire, te početi vraćati zemlju, more i vodu prirodi.
Ovaj EU zakon može biti pravi preokret za ljude i prirodu, ali samo ako je utemeljen na znanosti. U suprotnom, riskira da završi kao prazan alat za “green-washing”.
Ovdje se radi o opstanku naših neprocjenjivih vlažnih staništa, tresetišta, travnjaka, šuma, poplavnih područja, rijeka i oceana. Ali radi se također o našoj klimi, našem zdravlju i – opstanku ljudske vrste. Potrebno je zaštititi ono što je ostalo, ali to nije dovoljno – moramo vratiti prirodu. #RestoreNature! Naš opstanak ovisi o tome.

Pridruži se kampanji sudjelovanjem u javnom savjetovanju: