Restauracijski kamp na Učki ide dalje!

Pozivamo volontere koji žele steći praktična znanja u restauraciji travnjaka da se prijave za naš edukativno-volonterski kamp Let's Connect koji se održava od 4. do 13. srpnja na Učki. Tijekom 10 dana ćemo raditi na uklanjanju drvenaste vegetacije s travnjaka, ali i provoditi edukativne radionice i izlete za sve. Rok za prijavu je 19. lipnja, broj sudionika je ograničen, a sudionike kampa izabrat ćemo na temelju motivacije prijavljenih.

  • 01.06.2022.

Park Prirode Učka i udruga BIOM nastavljaju s aktivnostima obnove travnjaka te ove godine zajednički organiziramo kamp obnove travnjaka Let’s Connect. Ove godine kamp se održava u sklopu DinAlpConnect projekta (Transboundary ecological connectivity of Alps and Dinaric Mountains).

Krški travnjaci na području Parka prirode Učka stanište su brojnih vrsta ptica, leptira, gmazova… No, ograničavanjem i sprečavanjem prirodnih požara te napuštanjem tradicionalnog stočarstva ova dragocjena staništa postepeno se pretvaraju u šikare i šume.

Cilj nam je podijeliti praktično iskustvo obnove travnjaka, a naglasak će biti i na edukativnoj komponenti kampa. Aktivnostima na kampu nadamo se podići svijest o tome da smo svi mi odgovorni za područje u kojem živimo, a sve to kroz timski rad i doprinos pozitivnim promjenama u prirodi. Ove godine pripremamo razne edukacije i izlete za sudionike kampa.

Što nudimo
Sudjelovanje na kampu pružit će vam jedinstvenu priliku boravka u prekrasnom zaštićenom području, no podrazumijeva i određene prilagodbe na specifične, pomalo robinzonske životne uvjete. Sudjelovanje u kampu je besplatno, a svim sudionicima osigurani su smještaj, hrana, prijevoz po terenu, te potrebni alati i oprema za rad. Osim direktnih konzervacijskih aktivnosti tijekom kojih ćemo uz pomoć ručnih alata uklanjati drvenastu vegetaciju, organizirat ćemo razna edukativna predavanja i izlete za sudionike. Nudimo i ugodno multikulturalno druženje u prirodi, odmor od tehnologije i gradske vreve, nova poznanstva te stjecanje znanja o zaštiti prirode i prirodnim bogatstvima Učke! Imat ćete priliku upoznati Biomov entuzijastični tim, koji osim zaposlenika čine i naši marljivi dugoročni volonteri te volonteri Europskih snaga solidarnosti!

Koga tražimo?
Tražimo volontere zainteresirane za stjecanje praktičnih znanja u restauraciji travnjaka u sklopu edukativno-volonterskog kampa na području Parka prirode Učka. Broj sudionika je ograničen, te ćemo sudionike kampa izabrati na temelju motivacije prijavljenih. Trajanja kampa je 10 dana tijekom kojih ćemo raditi na uklanjanju drvenaste vegetacije s travnjaka, ali i provoditi edukativne radionice i izlete za sve.


Tražimo volontere koji se mogu priključiti kampu bilo na nekoliko dana, bilo tijekom cijelog trajanja kampa. Potičemo vas da se pridružite tijekom čitavog kampa kako bi sudjelovali u svim edukativnim aktivnostima i izletima koje organiziramo za vas, no u redu je ako nam se pridružite samo nekoliko dana.

Osnovne informacije o kampu:
Lokacija i vrijeme održavanja kampa:
Lokacija ovogodišnjeg kampa obnove travnjaka je Podmaj, a kamp će se održati u periodu od 4. srpnja do 13. srpnja.
Uvjeti na kampu:
Spavanje u šatorima – za noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće ih je posuditi i u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. Ukoliko vam nedostaje neka oprema, svakako nas informirajte u *prijavnom obrascu, a mi ćemo se potruditi osigurati vam potrebno.


Kuhanje na logorskoj vatri i plinu – svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a sve troškove hrane pokriva organizator. Od volontera se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje i/ili pomoć pri kuhanju, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak prehrana je često vegetarijanska.
Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji – zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode, nema dostupnog tuša.
WC u prirodi – sastoji se od posebno odabrane livadice i lopate
Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu (npr. za punjenje mobitela i fotoaparata).
Signal je slab – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.

Dnevni raspored
• 7:00 – 8:00 – Buđenje, doručak, priprema za dan
• 8:00 – 11:00 – Glavne radne aktivnosti – krčenje grmlja i manjih stabala, cijepanje, skupljanje i prenošenje drvnog i ostalog materijala, košnja, grabljanje, itd.
• 11:00 – 17:00 – Dnevna stanka – za vrijeme najtoplijeg dijela dana pripremamo hranu, ručamo, provodimo edukacije, učimo o prirodi oko nas, čitamo, igramo društvene igre, posjećujemo okolne planinske vrhove, obavljamo kupovinu, idemo na izlete. Ponesite sa sobom knjige, igre ili bilo što drugo uz što biste željeli provesti neke od podnevnih stanki!
• 17:30 – 19:00 – Nastavak radnih aktivnosti.
• 19:00 – nadalje – Večera, druženje oko logorske vatre.

Kako do kampa?

Dolazak vlastitim automobilom
Ako dolazite vlastitim automobilom možete doći preko obilaznice, odnosno kroz Velu Učku, jer je sjeverni dio ceste do lokacije mnogo kvalitetniji (ruta iz Pule, Rijeke i Zagreba)

Dolazak javnim prijevozom
Volontere koji će doći javnim prijevozom možemo pokupiti autom u Lovranu. Molimo vas navedite u prijavi kako ćete doći te trebate li prijevoz do kampa, a organizatori kampa će vas kontaktirati oko dogovora za prijevoz.

Ako vas je zainteresirao naš volonterski kamp i želite mu se priključiti, prijavite se putem prijavnog obrasca te ćemo vam se ubrzo javiti da dogovorimo sve potrebne detalje! Rok za prijavu je 19. lipnja, a rezultate ćemo vam javiti do 25. lipnja 2022. godine. Prijavnica na linku dolje – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfMlRWyOwXF-fJK5rB3K9wpBz9bliR7ShHK3QLE_xTrBtm8sA/viewform

S dodatnim pitanjima možete nam se obratiti na marina.grgic@biom.hr.

Vidimo se na Učki!