Razglednica s krova Hrvatske, budućeg Parka prirode Dinara

Planinski masiv Dinare je bogato i značajno stanište biljnog i životinjskog svijeta. Zbog svoje iznimne prirode i ekološke vrijednosti, dio je ekološke mreže Natura  2000 koja obuhvaća područja važna za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Europske unije. Čak 87% područja budućeg Parka prirode „Dinara“ ujedno je i područje ekološke mreže Natura 2000. Osim dragocjene prirode, važnih staništa ugroženih biljnih i životinjskih vrsta te međunarodno prepoznatog fenomena dinarskog krša, na Dinari je i - najviša točka Lijepe naše!

  • 26.05.2020.

Ovogodišnji Međunarodni dan biološke raznolikosti sa svojim sloganom ”Rješenja su u prirodi” na poseban način govori o važnosti zajedničkog djelovanja u skladu s prirodom te o ulozi bioraznolikosti u održivom razvoju. U Hrvatskoj se na taj dan obilježava i Dan zaštite prirode, a ovogodišnja proslava bila je u znaku proglašenja budućeg dvanaestog parka prirode u Hrvatskoj –  Parka prirode ”Dinara”.

Za početak, prošli petak u Kninu je održano javno izlaganje u sklopu javnog uvida u Zakon o proglašavanju Parka prirode Dinara. Na izlaganju su bili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Knina Marko Jelić te građani, predstavnici nevladinih organizacija i ostala zainteresirana javnost. Istaknuto je kako se Zakonom predviđa zaštita 63.052 hektara na području Dinare, odnosno masiv Dinare (Dinara, Troglav i Kamešnica), izvorišni dio i gornji tok rijeke Cetine te krška polja (Hrvatačko, Paško i Vrličko) uz Cetinu. Po završetku javnog uvida, slijedi savjetovanje i pripremanje zakona za usvajanje, a godinu dana od stupanja na snagu zakona, osnovat će se Javna ustanova Park prirode Dinara.

„Park prirode Dinara bit će 12. park prirode u Republici Hrvatskoj i zajedno s 8 nacionalnih parkova, zaokružit ćemo jednu cjelinu od 20 takvih zaštićenih područja. Proglašenjem Dinare parkom prirode udio zaštićenih područja u kopnenoj površini Republike Hrvatske povećat će se s 12 % na 13 % te će zajedno s područjem ekološke mreže Natura 2000 činiti 39 % kopnenog dijela RH zaštićenim. To zorno pokazuje što će ovih 63 tisuće hektara novog zaštićenog područja značiti za ukupan kapacitet zaštićenih područja u Hrvatskoj i, u konačnici, što će značiti za budućnost bioraznolikosti u Hrvatskoj“ rekao je ministar Ćorić.

Sljedećeg dana, Hrvatska gorska služba spašavanja organizirala je terenski obilazak Dinare i uspon na Sinjal (1831 m). S prostrane livade Samar, oko pedesetak stručnjaka u zaštiti prirode i ljubitelja prirode krenulo je pješice prema nedavno postavljenom planinarskom skloništu ”Zlatko Prgin”. Nakon kraće pauze, u opuštenoj i veseloj atmosferi nastavilo se osvajanje vrha Hrvatske. Svega sat kasnije, na vrhu je vrvjela gužva, a nasmijana lica dala su naslutiti kako se svaki korak isplatio! Fotoaparati su pokušali uhvatiti sve prekrasne kutke, a oči bi htjele zapamtiti svaki pedalj, upiti sve boje, dokučiti svaki kilometar ispred sebe u svim pravcima – planine Dalmacije, Troglav, Cetinsko i Livanjsko polje, Peručko jezero.

S vrha, za uspomenu ostaje zajednička fotografija, svih malih ljudi koji vole i na svoj način žive Dinaru, a zajedničko druženje nastavilo se kod domaćina u planinarskom domu ”Brezovac”.

Fotografija Aleksandar Gospić

U Biomu se posebno radujemo priznanju Dinari. Svjesni vrijednosti njezinog prirodnog bogatstva pokrenuli smo naš projekt ”Dinara back to LIFE” koji predstavlja veliku priliku za za očuvanje dinarskih travnjaka i poticanje njihovog održivog korištenja.

Dinara je prehranjivala tolike obitelji koje su uzvraćale poštovanjem i divljenjem. Bila je i ostala središte života njezinim vrijednim i skromnim stanovnicima, a na nama je da je u budućnosti čuvamo – počevši od sebe, vrijednim projektima koji su potrebni cijeloj zajednici, ali i zakonom – trajno u čast i privilegiju života s Dinarom.