Rakunopas – štetna invazivna vrsta iz porodice pasa

U idealnoj smo situaciji da mjere kontrole počnemo provoditi i prije nego uspije napraviti štetu na autohtonoj fauni

  • 16.12.2020.

Rakunopas, ili starijim imenom kunopas, je vrsta iz porodice pasa porijeklom s istoka Azije koja je namjerno naseljavana u europski dio tadašnjeg SSSR-a. Jako se proširila po Europi i došla je do Hrvatske, ali je još uvijek tek povremeno bilježimo. Radi štetu u prirodnim ekosustavima jer se hrani nešto drugačije od autohtonih predatora, a može živjeti u relativno velikim gustoćama što dodatno povećava štetu na autohtonoj fauni. Zbog toga je uvršten na Popis invazivnih vrsta koje izazivaju zabrinutost u EU i sve države članice su dužne provoditi mjere kontrole populacije.

Kako se u Hrvatskoj ova vrsta tek povremeno bilježi u idealnoj smo situaciji da mjere kontrole počnemo provoditi i prije nego uspije napraviti štetu na autohtonoj fauni, ali nam za to treba pomoć svih onih koji borave u prirodi i možda ga negdje uoče.

Vrsta je relativno prepoznatljiva i od svih naših životinja najviše sliči jazavcu od kojeg se najlakše razlikuje duljim nogama, većim ušima i obojenošću glave, tzv. facijalnim oznakama. Ako mislite da ste ga negdje uočili onda nalaz što prije prijavite na posebnu stranicu Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.