Radionicom u Buzetu počele istraživačke aktivnosti projekta Interreg LIKE

  • 27.02.2018.

U subotu, 24. veljače, udruga Biom je u sklopu projekta Interreg LIKE – Living on the Karst Edge održala radionicu za volontere s ciljem uključivanja u monitoring sova ušara (Bubo bubo). Događanje organizirano u suradnji s Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije održano je u hotelu Fontana u Buzetu, a pozivu se odazvalo više od 40 uzvanika. Radionica “Čuvari velike ušare” privukla je u Buzet brojne zaljubljenike u prirodu, rekreativce iz Istarske i Primorsko-goranske županije kao i predstavnike projektnih partnera.

39619225095_0ec2b4442c_o

IMG_20180224_151950

Prvi dio radionice sudionici su proveli na predavanju o sovama ušarama, metodama istraživanja i kako se uključiti u njihov monitoring. Nakon teorijskog dijela slijedilo je grupiranje i priprema za terenski dio radionice. Pritom je Tomaž Mihelič iz Slovenskog BirdLife partnera objasnio metodu slušanja ušara, koju u Sloveniji volonteri prakticiraju više od 15 godina. Prisutni su zatim obišli 13 lokacija gdje su proveli vrijeme od početka zalaska Sunca do mraka osluškujući glasanje ušare. Usprkos vjetru pronađene su četiri ušare. Ostale lokacije volonteri će nastaviti obilaziti u narednih nekoliko tjedana.

25644073647_a4b82dd0d8_o

IMG_20180220_143528

Popisivanje i praćenje parova ušara jedna je od aktivnosti projekta koja se temelji na volonterizmu i “građanskoj znanosti” s ciljem prikupljanja što kvalitetnijih podataka u procesu monitoringa biljnih i životinjskih vrsta. Radionica “Čuvari sove ušare” mali je segment projekta LIKE kojim je obuhvaćeno pogranično područje, Ćićarija. Ovo prirodno vrlo vrijedno područje nema nijedan oblik zaštite te je cilj ovog projekta pripremiti stručne podloge za proglašenje regionalnog parka. Pristup ovog projekta razlikuje se od uobičajene prakse jer kod građana razvija osjećaj odgovornosti i motivacije za angažman u korist najboljih interesa šire zajednice.

39619225515_4275b5e21a_o

EU projekt Interreg LIKE – “Living on the Karst Edge” provodi Istarska županija s partnerima i suradnicima iz Hrvatske i Slovenije. Udruga Biom provodi aktivnosti vezane uz istraživanje ptica, izradu izvještaja i publikacija, edukaciju i koordinaciju volontera. Projekt će rezultirati mehanizmima održivog prekograničnog upravljanja područjem krškog ruba, smanjivanjem pritisaka na bioraznolikost i osiguranjem preduvjeta za uspostavu formalne zaštite od čega će najviše koristi imati lokalno stanovništvo, ali i svi posjetitelji područja.

interreg_si-hr_sl_hr_rgb_small

LIKE-full_color

logo_rgb_proba-1

Više o ovoj temi:

http://www.biom.hr/vijesti/radionica-cuvari-velike-usare-u-istri-interreg-like/