Radionica o slučajnom ulovu morskih osjetljivih vrsta

U sklopu radionice raspravljat će se o problemu slučajnog ulova te je cilj predstaviti ribarima način rukovanja s osjetljivim vrstama, što uključuje hrskavičnjače, morske kornjače, morske sisavce i morske ptice

  • 15.09.2022.

Prilov (eng. bycatch), odnosno slučajni ulov morskih životinja u ribolovne alate je jedan od glavnih uzroka ugroženosti morskih kornjača, morskih sisavaca, morskih pasa ili morskih ptica. Samo u Europi godišnje strada čak 200 tisuća morskih ptica koje se upetljaju u ribolovne alate. Ribarima prilov nikako nije u interesu jer se takvim nenamjernim ulovom oštećuju ribolovni alati ili se smanjuje njihova lovnost.

Na temu slučajnog ulova morskih osjetljivih vrsta održava se radionica u zgradi rektorata Sveučilišta u Zadru 16. rujna. U radionici sudjeluju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, WWF Adria, Udruga Biom, Plavi Svijet i Sveučilište u Zadru.

U sklopu radionice raspravljat će se o problemu slučajnog ulova te je cilj predstaviti ribarima način rukovanja s osjetljivim vrstama, što uključuje hrskavičnjače, morske kornjače, morske sisavce i morske ptice. Također, u sklopu radionice biti će govora o uputama Ministarstva poljoprivrede/Uprave ribarstva koje se odnose na unos podataka o prilovu u očevidnik kojeg ribari imaju obvezu ispunjavati po svakom izlasku na more. Naglasak će opet biti na prijavljivanju osjetljivih vrsta.