Radionica “IUCN Red List Assessor Training”, Srebrno jezero, Srbija

  • 14.06.2016.

IUCN-Red-List-Logos
Zaposlenici BIOMa sudjelovali su na radionici “IUCN Red List Assessor Training” koja se održala od 7.6.-10.6.2016. na Srebrnom jezeru u Srbiji. Radionicu je organiziralo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a na njoj su sudjelovali: Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga BIOM, Ornitološko društvo “Naše ptice” (BiH), Centar za zaštitu ptica (Crna Gora), Albansko ornitološko društvo, udruga “Protection and Preservation of Natural Environment in Albania” te udruga “Association for the Protection of Aquatic Wildlife Albania”. Treneri radionice bili su Andy Symes (Birdlife international) i Joe Taylor (University of Reading, UK). Radionica je održana u sklopu projekta Adriatic Flyway 3, financiranog od njemačke zaklade Euronatur.

Sudionici su savladali IUCN kategorije i kriterije za sastavljanje Crvenih popisa vrsta te kako određenoj vrsti pridružiti kategoriju ugroženosti na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini. Tijekom radionice sudionici su radili na stvarnim primjerima određivanja kategorija i kriterija ugroženosti jer Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije trenutno sastavlja prvi Crveni popis ptica Srbije. Zadnji dan radionice održan je izlet na Labudovo jezero, Ramsarsko područje u blizini Srebrnog jezera, koje je ujedno i važno odmorište za migratorne vrste ptica.

Što je Crveni popis vrsta?

Crveni popis sastoji od popisa ugroženih vrsta u nekoj regiji ili državi, kojima su pridružene odgovarajuće kategorije ugroženosti prema kriterijima IUCN-a. Crveni popis je kontinuirani proces, odnosno potrebno ga je revidirati, u skladu s najnovijim podacima te po potrebi promjeniti status ugroženosti vrsta.
Više o hrvatskim popisima Crvenih vrsta možete pročitati ovdje.

Zahvaljujemo Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije na odličnoj organizaciji i svim sudionicima na produktivnoj radionici!