Radionica “Čuvari velike ušare” u Istri, Interreg LIKE

  • 19.02.2018.

U sklopu projekta Interreg LIKE, Udruga Biom zajedno s Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) organizira radionicu monitoringa sova ušara (Bubo bubo) u Istri. Radionica je namijenjena svim zaljubljenicima u prirodu, rekreativcima i ostalim zainteresiranim građanima.

15400218810_11fe884c4e_o

Ušara (Bubo bubo) | Foto: Jürgen Mangelsdorf

Popisivanje i praćenje parova ušara jedna je od aktivnosti projekta koja se temelji na volonterizmu i “građanskoj znanosti” u svrhu prikupljanja što kvalitetnijih podataka u procesu monitoringa biljnih i životinjskih vrsta stanišnog tipa karbonatnih stijena s hazmofitskom vegetacijom. Slovenija ima pozitivna iskustva s građanima koji aktivno doprinose znanosti svojim djelovanjem, a monitoring ušara na taj način provodi već više od 15 godina. Populacija ušara u Hrvatskoj nije istražena, stoga će svoj model slovenski partneri kroz radionice prenijeti volonterima u Hrvatskoj te isprobati metode u praksi nakon čega će se organizirati koordinirani popis.

Projekt Interreg LIKE provodi Istarska županija u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Slovenije. Projekt je usmjeren na područje krškog ruba kao niza strmih stijena i vapnenačkih padina gdje je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti, a održavanje tog odnosa nužno je za njihovo očuvanje. Projektno područje proteže se kroz Obalno-kršku regiju u Sloveniji te Istarsku i Primorsko-goransku županiju u Hrvatskoj. Projektni izazov je uspostava formalne zaštite cijelog područja, poboljšanje postojećih i razvoj zajedničkih planova upravljanja, izrada Programa za monitoring najznačajnijih stanišnih tipova i vrsta prisutnih s obje strane granica.

Radionica se održava 24. veljače 2018. od 14 do 21 sat u Hotelu Fontana u Buzetu dok će se terenski dio odvijati na obroncima Učke, Ćićarije i u kanjonu Mirne. Prijaviti se možete ispunjavanjem on-line obrasca najkasnije do 22.2.2018. Više informacija pronađite u pozivu i prilogu.

Poziv na radionicu

Prilog – više o radionici i projektu

LIKE-full_color

interreg_logologo_rgb_proba-1