Radionica “Čuvari ušara”: građani aktivni u zaštiti prirode

Dođite upoznati ušare, najveće europske sove. Za sve ljubitelje prirode, rekreativce i zainteresirane građane organiziramo radionicu praćenja ušara. I ove godine družimo se u Buzetu gdje ćemo razmijeniti znanja te zajedno tražiti ušare.

  • 05.02.2020.

Radionica se održava 15. veljače 2020. od 15 do 20 sati u Hotelu Fontana u Buzetu. Terenski dio odvijat će se podno okolnih stijena. Prijaviti se možete ispunjavanjem on-line obrasca najkasnije do 11.2.2020.

“Čuvari ušara” dio su projekta Interreg Slovenija – Hrvatska LIKE – Living on the Karst Edge te je ovo već treća godina zaredom zajedničkog monitoringa ušara u Istri. Ova aktivnost temelji se na  “građanskoj znanosti” kojom volonteri prikupljaju podatke o gniježđenju ušara. Sove ušare stanovnici su visokih stijena na kojima su našle sigurno utočište. Svaki par zauzima jednu stijenu te se u vrijeme gniježđenja prepoznatljivo glasaju. Zbog specifičnog glasanja i jednostavne metode istraživanja, ova je aktivnost idealna za sve one koji se žele aktivno uključiti u zaštitu prirode.

Foto: Zdenek Machacek za Unsplash

Ušara je vrsta koja je vrlo osjetljiva na uznemiravanje i ljudsku prisutnost u blizini svog gnijezda. Gnijezdi se na visokim stijenama gdje bi trebala biti sigurna, no takve su stijene sve više privlačne sportskim penjačima. Kako bi pomirili penjanje i zaštitu prirode pokrenuli smo suradnju s penjačima i aktivnim građanima kako bi otkrili važna gnijezdilišta ušara te ih zaštitili.

Projekt Interreg LIKE provodi Istarska županija u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Slovenije. Projekt je usmjeren na područje krškog ruba kao niza strmih stijena i vapnenačkih padina gdje je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti, a održavanje tog odnosa nužno je za njihovo očuvanje. Projektno područje proteže se kroz Obalno-kršku regiju u Sloveniji te Istarsku i Primorsko-goransku županiju u Hrvatskoj. Projektni izazov je uspostava formalne zaštite cijelog područja, poboljšanje postojećih i razvoj zajedničkih planova upravljanja, izrada Programa za monitoring najznačajnijih stanišnih tipova i vrsta prisutnih s obje strane granica.

Preuzmite svoj poziv na radionicu:

Čuvari ušare – poziv

Predavanje na prošlogodišnjoj radionici