Prvi put na Cipru izrečena kazna od 21.000 eura za trovanje divljih životinja

  • 03.02.2023.

Otrovani prugasti orao (foto: Game and Fauna Service/Služba za lov i faunu)


Po prvi put na Cipru izrečena je kazna od 21.000 eura za trovanje i ubijanje divljih ptica, kako je izvijestio Vulture Conservation Foundation. Kazna predstavlja veliki korak naprijed koji će, nadamo se, imati snažan učinak odvraćanja od trovanja i sličnih nezakonitih radnji, koje imaju razorne učinke na divlje životinje, posebice zaštićenog bjeloglavog supa, koji je visoko ugrožena vrsta na Cipru, ali i u Hrvatskoj.

U prosincu 2021. ciparska Služba za lov i faunu (GFS) primila je alarmirajući signal s GPS odašiljača postavljenog na jednom od prugastih orlova koje su pratili. Zabrinjavajući podaci pokazali su da nešto nije u redu s orlom i odmah su mobilizirali tim koji je brzo posjetio točnu lokaciju, u blizini sela Dierona u okrugu Limassol. Po dolasku na mjesto događaja otkrili su ono najgore – GPS-om obilježeni prugasti orao je bio mrtav, a u blizini su ležali leševi još jednog prugastog orla i jednog riđeg škanjca.

U suradnji s ciparskom policijom, GFS je brzo pokrenuo istragu kako bi ispitao sumnjive okolnosti na mjestu događaja i utvrdio što se dogodilo s tri mrtve ptice grabljivice, prikupljajući dokaze koji su na kraju povezali stradavanje ptica s jednom osobom. Ciparske vlasti slijedile su postupke definirane unutar Wildlife Crime Academy (WCA), koja se bazira na najboljoj španjolskoj praksi u organizaciji Vulture Conservation Foundation (VCF), regionalne vlade Andaluzije (Junta de Andalucía) i španjolskog Ministarstva za ekologiju Tranzicija i demografski izazov (Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico).

Jovan Andevski, voditelj programa Vulture Conservation Foundation, komentirao je: “WCA podiže operativne kapacitete kompetentnih stručnjaka iz Europe i šire za učinkovito otkrivanje, upravljanje, istraživanje i kazneni progon incidenata protiv divljih životinja u svojim zemljama. Jedan od krajnjih ciljeva WCA je više procesuiranih slučajeva, više donesenih presuda i manje ubijanja divljih životinja u prirodi.”

Nera Fabijanić, voditeljica projekta Balkan Detox LIFE ispred Udruge Biom, kazala je: “Udruga BIOM je kao partner na BalkanDetox LIFE projektu zajedno sa predstavnicima relevantnih državnih institucija (DORH, MUP, DIRH, JU…) sudjelovala na Wildlife Crime Academy. Trenutno pripremamo nacionalne WCA edukacije za prijenos znanja i podizanja svijesti o problematici trovanja te upoznajemo javnost s postupanjem u slučaju zločina protiv prirode u Hrvatskoj.”

Trovaču je izrečena novčana kazna za prekršaj ubijanja divljih ptica uporabom otrova i prekršaj namjernog ubijanja i/ili hvatanja zaštićene divlje ptice. Obdukcija i povezane toksikološke analize lešina ptica otkrile su da su uginule od karbofurana, vrlo otrovne tvari zabranjene u EU od 2008. Osumnjičenik je kažnjen s 21.000 eura prema odredbama Zakona o zaštiti i upravljanju divljim pticama i divljači iz 2003. Ako ne plati kaznu, bit će priveden sudu.

Velika pobjeda u borbi protiv zločina prema divljim životinjama

Ovo je prvi put na Cipru da je kazneno djelo korištenja otrovnih mamaca i ubijanja divljih ptica procesuirano. Zakon predviđa vrlo stroge kazne za ubijanje ugrožene vrste, kao što je prugasti orao u ovom slučaju. Presudnu ulogu odigrala je brza mobilizacija i koordinacija između nadležnih tijela za temeljitu istragu slučaja. Ovaj rezultat dolazi nakon ciljanog nastojanja nekoliko dionika da steknu kapacitete i znanje o forenzičkoj istrazi zločina protiv divljih vrsta kroz sudjelovanje u WCA.

Ekološki zločin s vrlo štetnim učincima

Postavljanje otrovnih mamaca u prirodi zločin je protiv divljih životinja koji je doveo kultne vrste ptica, poput bjeloglavog supa, na rub izumiranja na Cipru. Od 2005. otrovan je 31 sup, ostavljajući Cipar sada s populacijom od samo devet supova. Ciparska populacija se obnavlja pticama koje dolaze iz Španjolske u sklopu projekta LIFE with Vultures.
Svi slučajevi trovanja moraju se temeljito istražiti kako bi se osumnjičeni identificirali i procesuirali. Javnost može pomoći u tim naporima prijavljivanjem takvih incidenata protiv divljih životinja nadležnim tijelima.