Prvi ovogodišnji morski teren

  • 14.04.2011.

Da su biološka istraživanja predivna stvar zna gotovo svatko, a najbolje to znaju sami biolozi.

U tjedan dana zaposlenici i članovi udruge BIOM obišli su brodom potencijalne lokalitete kolonija morskih ptica. Osnovni cilj nam je bio utvrditi prisutnost te gniježđenje morskih i drugih ptica na otocima i otočićima srednje i južne Dalmacije. Naime, znanje o morskim pticama je na hrvatskom djelu Jadrana površno poznato s time da je većina postojećih podataka iz sjevernog i dijela srednjeg Jadrana. S te strane bilo je potrebno nadopuniti postojeća saznanja sa podacima iz južnog dijela Jadrana.

Ciljane vrste ovog istraživanja su bili morski vranac (Phalacrocorax aristotelis desmarestii), cjevonosnice: kaukal (Calonectris diomedea diomedea) i gregula (Puffinus yelkouan), sredozemni galeb (Larus audouinii) i sivi sokol (Falco pelegrinus).

U jednom danu, na do sada neistraženim kolonijama morskog vranca, prstenovano je preko 100 mladih ptica. Kretanje ptica sa sjevernih kolonija je bolje poznato, međutim osim prstenovanja koje članovi BIOM-a provode na Mljetu, u ostatku srednjeg i južnog Jadrana nije prstenovan velik broj morskih vranaca. Sve ptiće (i dvije odrasle ptice) obilježili smo prstenovima u boji te se nadamo da će nalazi istih otkriti „tajne“ njihovih kretanja izvan sezone gniježđenja. Zabilježeni su i novi, do sada nepoznati, parovi sivog sokola te je u nekoliko navrata promatrano hranjenje sivog sokola. Svakako najuzbudljiviji dio putovanja je bilo promatranje hranjenja tuna kojima su se pridužili kaukali, gregule i galebovi. Oko 300 gregula, 200 kaukala i 300-400 galebova klaukavaca (među njima i jedan sredozemni galeb) na okupu tijekom hranjena su rijedak prizor na Jadranu. Kako im je očito hrana bila glavna zanimacija, inače plašljive cjevonosnice prilazile su jako blizu broda.

Osim vrsta za koje smo bilježili prisutnost i gniježđenje, pratili smo putem i proljetnu seobu preko Jadrana. Od zanimljivijih nalaza vrijedi spomenuti skupinu od tri rode (Ciconia ciconia) koje su preljetale Pelješac, odnosno koristile Jadranski selidbeni put što nije često zabilježeno kod njih. Zabilježili smo i veliki broj eja močvarica (Circus aeruginosus), prugastih pozviždača (Numenius phaeopus), pupavaca (Upupa epops) te patke batoglavice (Bucephala clangula) i oštrigare (Haematopus ostralegus). Zanimljivo je bilo i promatrati razne sitne pjevice koje su opažene u većem broju iznad more tijekom jake bure i velikih valova. U krajnje nepovoljnim uvjetima za let, ove male ptice su letjele nekoliko desetaka centimetara iznad površine mora.

Susret sa glavatom želvom (Caretta caretta) i ribom veliki bucanj (Mola mola) koji su bili neposredno jedan za drugim su obilježili jutro petog dana ekspedicije. Također, tijekom cijelog putovanja svakodnevno su nas pratili dupini.

Ovakvo ciljano istraživanje je dopunilo podatke o stanju morske ornitofaune te odgovorilo na neka postojeća i postavilo neka nova pitanja. Dobivena je jasnija slika o brojnosti morskog vranca, učestalosti i rasprostranjenosti cjevonosnica, statusu sredozemnog galeba te su dobiveni vrijedni podaci o drugim vrstama.

Za više slika i neke druge detalje možete pogledati Lukin blog.

[nggallery id=12]