Promatranje ptica - Biom

Promatranje ptica

Na pitanje zašto promatrati ptice i drugi živi svijet teško je dati jednostavan odgovor. To je osobno pitanje, na koje svatko tko uživa u lakoći leptireva leta, šarenilu cvijeća ili čudesnosti seobe ptica ima svoj odgovor i svoj osobni razlog.

Kviz o održivom razvoju

Tjedan održivog razvoja dobra je prigoda da provjerimo što znamo o toj temi...
Pročitajte više

Zapanjuje nas let, želimo upoznati čak četiri stotine hrvatskih ptica, raznježuju nas ptičice svojom krhkošću i pjesmom; razlozi mogu biti brojni. Nekima je priroda nedosežna i ptice su jedine divlje životinje koje mogu opaziti te kroz njih doživjeti prirodu, a nekima je promatranje prirode jednostavno povratak u djetinjstvo i povratak u doba kada im je sve bilo novo i uzbudljivo.

Gdje promatrati ptice i drugi živi svijet?

Često nas pitaju koja su najbolja mjesta za promatranje ptica i prirode općenito i kako početi. Iznenadit ćete se da za početak nije potrebno putovati, niti organizirati izlete, već možete baciti pogled kroz prozor ili prošetati do obližnjeg parka. Da, dobro ste pročitali.

Promatranje može zaista početi na vašem prozoru. Jedino vas staklo i okviri dijele od toga da zabilježite desetke vrsta ptica. Kako bismo vam približili promatranje ptica, dali ideje i uveli u svijet tog tihog promatranja i osluškivanja, pomoći ćemo vam s par preporuka.

Bacite pogled kroz prozor

Prozor

Vaš prozor, bilo kod kuće ili na poslu, je vaš prozor u svijet. Uzmite olovku i papir i bilježite što ste sve vidjeli ili čuli. Bez obzira gdje živite, velike su šanse da svijet ptica pred vašim prozorom nije sačinjen samo od gradskih goluba, običnih vrabaca i sivih vrana, već da vam društvo prave i golub grivnjaš, poljski vrabac i gačac, a veoma moguće i velika, plavetna i dugorepa sjenica. Jeste li to znali?

Najbliži park

Park

Sve što vidite s prozora, sigurno ćete opaziti i u najbližem parku, samo što će te tamo moći opaziti mnogo više detalja. Kos koji pjeva već u kasnoj zimi, staro gnijezdo sive vrane kojeg je zauzela mala ušara, grm u kojem se skriva jato vrabaca, hranilica za ptičice koju netko neumorno puni i koja je zimi spas brgljezu, sjenicama i crvendaćima, sve to i puno više toga možete naći u vašem parku.

Kalendar događanja
Najbliže jezero, ribnjak, rijeka

Vodene površine

Svi koji vole šetati uz vodu znaju da se na njoj često nađu čaplje, patke ili druge močvarice, ali možda ne znaju da čaplji u Hrvatskoj ima desetak vrsta, da se razlikuju bojom, veličinom i glasanjem, pa čak i ako znate za bijele čaplje vjerojatno ne razlikujete veliku i malu bijelu čaplju. Ne, nisu iste vrste i nije jedna mlađa, a druga starija! Svaka šetnja uz vodu otkriva nešto novo.

Tajne starih šuma

Šuma

Ako u blizini imate šumu koja ima stara povijena stabla s trulim granama i koja ima mladice za koje vas je strah da ih polomite, i u kojoj se nađe i sloj grmlja i čistine, onda ste pronašli pravo mjesto za ptice. Stara stabla dom su kukaca kojima se hrani nekoliko vrsta djetlića i žuna te mnogobrojne sjenice i cvrkutuše, a plodovi i pupovi tih stabala hrana su zebovkama, dok u prizemnom sloju ruju drozdovi i možda ponegdje koja šumska šljuka.

Bogatstvo kamenjara

Kamenjar

Gdje u obalnom području promatrati ptice? Zasigurno znate neki kamenjar, kamenjarski pašnjak, ili makiju. Samo se sjetite gdje ima suhozida i gdje su ljudi nekoć imali vrtove, vinograde ili držali ovce, i to je to. Čekaju vas primorska trepteljka i primorska bjeloguza, crnoglavi batić, a možda naiđete i na jarebice kamenjarke i na pupavce. Ako imate sreće iznenadit će vas orao zmijar, a u sumrak možda i najveća sova na svijetu - ušara.

Pridružite nam se u našim aktivnostima

Uključite se

Naša internet stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Za više detalja pročitajte naše uvjete korištenja. Pregledavanjem web stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Prihvaćam