Promatranje ptica za građane, Sinj, subota, 26.3.2016.

  • 23.03.2016.

IMGP9943

Ptice se nalaze svuda oko nas te su često najbrojnija skupina životinja s kojima se građanin može susresti. Od prvotne pretpostavke da u gradu živi tek nekoliko vrsta ptica kao što su golub, vrabac i kos, promatranjem se lako zaključi da je gradska fauna ptica ipak raznovrsnija. Stoga pridružite nam se ovaj vikend i uvjerite se u to sami!

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane i ljubitelje ptica i prirode da nam se pridruže ove subote, 26.3.2016, u Gradskom parku Sinj, u 9:00 h pokraj fontane. Poželjno je, ali ne i nužno, imati dalekozor, dok će članovi Udruge osigurati potrebnu literaturu za determinaciju ptica.

Promatranje ptica odvija se u sklopu projekta “Spring Alive”, sufinanciranim od strane Splitsko-dalmatinske županije.

Kontakt osoba: Ante Kodžoman, 097 791 7809

Općenito o birdingu

Najbolje doba dana za promatranje ptica je rano ujutro kada su ptice aktivne i često se glasaju, pa tako i lakše uočavaju. Kako bi promatranje ptica bilo uspješno jako su važni dobri vremenski uvjeti – bez kiše i jakog vjetra. Na godišnjoj razini, najaktivnije razdoblje za birding je u proljeće i jesen kada velik broj ptica migrira na sjever ili jug kako bi prezimile, odnosno gnijezdile.

Kao i svaka terenska aktivnost, tako i ova zahtijeva terensku odjeću i obuću, u skladu s vremenskim uvjetima. Pošto se promatranje ptica odvija uglavnom u ranim jutarnjim satima, savjetuje se toplo, slojevito odijevanje. Od optičke opreme koja se koristi za promatranje ptica potreban je dalekozor (model za promatranje prirode), a na nekim područjima durbin (velike vodene površine, litice s gnijezdima grabljivica). Durbinom se, zbog oštrije slike, mogu kvalitetnije promatrati ptice i na manjim udaljenostima. Također, potrebno je ponijeti i ključ za određivanje vrsta ptica te notes i olovku za bilježenje opažanja.