Promatranje ptica u sklopu događanja “Europski dani promatranja ptica” (EuroBirdwatch) u organizaciji BIOM-a

  • 22.09.2016.

28795443364_f27c7f0ed6_o

U sklopu međunarodnog događanja “Europski dani promatranja ptica” Udruga BIOM organizirat će dva događanja promatranja ptica – u Zagrebu i u Sinju te prstenovanje ptica u Parku prirode Učka.

  • Promatranje ptica u Zagrebu

Promatranje će se održati u subotu, 1.10.2016. u parku Maksimir. Okupljanje je u 8 sati kraj glavnog ulaza. Kontakt: Sven Kapelj 091/576 1839

  • Promatranje ptica u Sinju

Promatranje će se održati u subotu, 1.10.2016. u Gradskom parku. Okupljanje je u 9 sati pokraj fontane. Kontakt: Ante Kodžoman 097/791 7809

Nekoliko priručnika za određivanje vrsta ptica i dalekozora  će biti osigurani, ali tko ima svoj dalekozor, neka ga slobodno ponese.

Promatranje ptica odvija se u sklopu projekta “Ptice oko nas”, koji je sufinanciran od strane FZOEU.

  • Prstenovanje ptica u Parku prirode Učka

Prstenovanje ptica održat će se u Parku prirode Učka u sklopu ornitološkog kampa Učka. Prstenovanje će se provoditi u jutarnjim satima tijekom cijelog vikenda (1. i 2.10.2016.), a potrebna je prethodna najava za sudjelovanje. Najaviti se možete telefonom Ivi (099/406 5401) ili Biljani (095/888 8771).

Europski dani promatranja ptica (EuroBirdwatch) – ukratko 

Europski dani promatranja ptica”  (eng. EuroBirdwatch) je manifestacija koja se organizira od 1993. godine. Svake godine do 40 država Europe i središnje Azije sudjeluje u obilježavanju, a ukupno je više od 1,1 milijuna ljudi sudjelovalo u više od 36 000 događanja koje su se organizirale tom prigodom.

Cilj “Europskih dana promatranja ptica” je promocija zaštite ptica selica među građanima i djecom. Uvijek se organizira početkom listopada, kada je u tijeku jesenska migracija ptica – prirodni fenomen kada se ptice iz sjevernih krajeva sele na jug kako bi tamo prezimile. Upravo tijekom migracije se mogu vidjeti i zabilježiti najraznolikije vrste ptica.

Tijekom promatranja ptica, bilježe se opažene vrste ptica i njihov broj te se prijavljuju organizaciji koja predstavlja međunarodnu organizaciju BirdLife u pojedinoj državi, a u Hrvatskoj je to Udruga BIOM. Prikupljeni podaci partneri prosljeđuju u europsku centralu organizacije, a već početkom tjedna objavljuju se ukupni podaci opaženih i zabilježenih vrsta ptica u cijeloj Europi i središnjoj Aziji. Ovi podaci pomažu nam razumjeti migraciju ptica i pratiti trendove iz godine u godinu, što utječe i na što bolju zaštitu ptica selica.

Sve lokacije u Hrvatskoj na kojima će se provoditi promatranje ptica u sklopu “Europskih dana promatranja ptica” možete pronaći ovdje.

logo BirdWatch 2016