Promatranje ptica na Savici, subota 23.2.2018

  • 11.02.2019.

Monitoring Velike Ušare (1)

Što znamo o pticama? Često ih vidimo, ponekad samo čujemo, a ponekad neki zvuk čak i ne prepoznajemo kao ptičje glasanje. Koje se ptice kriju iza pjeva koji nas budi zorom? Koje su ptice selice, a koje možemo vidjeti zimi u gradu?

Udruga Biom organizira u subotu, 23. 2. 2019. u 9:00 promatranje ptica na Savici. Sada je pravi trenutak da se ptice pjevice lakše opaze dok su stabla u potpunosti bez lišća. Okupljanje je u Miševačkoj ulici kod HEP toplinarstva (točnu lokaciju možete vidjeti na karti).  Savica je malo močvarno područje unutar Zagreba, a predstavlja stari rukavac rijeke Save te kompleks kanala. Izuzetno je značajna jer predstavlja zadnje močvarno područje unutar grada. Predstavlja važno utočište mnogim biljnim i životinjskim vrstama, a izuzetno je važna za ptice na selidbi koje se tu odmaraju i prikupljaju snagu za nastavak puta. Do danas je na Savici zabilježeno više od 160 vrsta ptica.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u subotu prije podne u zimskoj šetnji Savicom. Slušajući upute naših biologa, ornitologa, naučit ćete identificirati prisutne ptice u vašem okruženju. Za promatranje nije potrebna skupa oprema, niti stručno znanje. Najvažniji „alati“ su otvorene oči i uši! Sve drugo je opcionalno :)

Ukoliko imate svoj dalekozor, slobodno ga ponesite. Ako nemate, Biom će osigurati dalekozore i teleskop za sve prisutne. Promatranje će trajati najmanje sat vremena. Možete se pridružiti ili nas napustiti kad želite.

U slučaju lošeg vremena postoji mogućnost otkazivanja događanja, stoga pratite našu web i Facebook stranicu gdje ćete na vrijeme saznati održava li se promatranje.

Kontakt osobe koja će voditi promatranje: Branislav Oblučar, branebrane@gmail.com