Promatranje migracije ptica grabljivica na Omiškoj Dinari

  • 21.02.2013.

Udruga BIOM i fondacija Euronatur vas pozivaju da sudjelujete u promatranju migracije ptica grabljivica na Omiškoj Dinari. Promatranje počinje 16. travnja, a traje sve do 1. svibnja 2013. Promatraju se ptice grabljivice koje migriraju prema sjeveru u proljetnoj seobi kada se sa zimovališta u Sredozemlju i Africi vraćaju na gnjezdilišta u Europi.

Postoje tri glavna migratorna puta kojim sele europske ptice. Najpoznatiji su zapadni, koji ide preko Pirinejskog poluotoka i istočni koji ide preko krajnjeg istoka Balkana i Turske te Bliskog Istoka. Najslabije je poznat središnji Sredozemni put koji ide preko Apeninskog poluotoka, Sicilije i Tunisa. Jadransko more pticama predstavlja neznatnu prepreku i većina ih se odlučuje na direktan prelet. Desetci tisuća grabljivica preljeću hrvatsku obalu i u proljetnoj i u jesenskoj migraciji. Uglavnom je to samo nekoliko vrsta (škanjac osaš, eja livadarka, crvenonoga vjetruša, eja močvarica, crna lunja) ali se mogu vidjeti i brojne druge vrste. Upravo ovakvo promatranje služi boljem poznavanju i promoviranju slabo poznate migracije ptica grabljivica preko naše obale.

Kako doći do promatrališta? Do promatrališta se lako dođe pješke, potrebno je manje od sat vremena hoda od parkirališta na kraju naselja Borak, a za one koji dolaze autobusom potrebno je sat vremena više jer trebaju doći pješke od centra Omiša do Borka odakle nastavljaju markiranom planinarskom stazom prema planinarskom skloništu ispod najvišeg vrha Omiške Dinare, Kule (864 m.n.m.). Od skloništa se ide oko 500 m prema istoku gdje se sa grebena pruža idiličan pogled prema jugu, smjeru odakle će grabljivice i dolaziti na povratku s zimovanja. Promatranje se obavlja cijeli dan, a najveći brojevi grabljivica se očekuju pri lijepom sunčanom vremenu. Posjetitelji mogu doći i na više dana; jedino trebaju ponijeti vlastitu vreću za spavanje i podmetač, a ako posjeduju dvogled neka ponesu i njega.
Provođenje projekta je u cijelosti omogućila fondacija Euronatur.