Proljetna migracija 2019. – let za opstanak!

  • 28.02.2019.

NajblizeOpstanku

Pucanje, hvatanje, trovanje… Na milijune ptica selica strada u krivolovu za vrijeme najčarobnijeg putovanja koje nam priroda pruža! Ovog proljeća BirdLife i partneri prate spektakularnu migraciju sedam ptičjih ikona i upoznaju vas s prijetnjama kojima su izložene tijekom svog afričko-euroazijskog puta.

Jeste li spremni pratiti čarobno prirodno putovanje? Pridružite nam se u praćenju sedam veličanstvenih vrsta na njihovom epskom Letu za opstanak!

Od najmanje ptice pjevice do najmoćnije grabljivice, migracija je let za preživljavanje, let za opstanak. Svakog proljeća milijuni ptica selica hrabro se suočavaju s olujama, snažnim predatorima i mogućim izgladnjivanjem dok prelijeću tisuće kilometara kako bi stigle na najbolje mjesto za prehranjivanje i podizanje mladih. U jesen polijeću još jednom i riskiraju opasan povratni let prema svojim južnim staništima. To je nevjerojatno čudo prirode! No tijekom leta susreću se s mnogim opasnostima za koje su odgovorni – ljudi.

Svake godine oko 25 000 000 ptica bude ilegalno ubijeno diljem Mediterana, Sjeverne Europe i na Kavkazu.[1]

Ova proljetna kampanja „Let za opstanak“ (Flight for Survival) ispričat će priču o sedam veličanstvenih ptica na njihovom epskom putovanju od Afrike do Europe: bijela roda (White stork), orao krstaš (Eastern imperial eagle), crnokapa grmuša (Eurasian blackcap), prepelica (Common quail), grlica (European turtle-dove), škanjac osaš (Eurasian honey-buzzard) i sup crkavica (Egyptian vulture).

FFS_7 birds_silhouettes_18 FEBRUARY © Birdlife Europe - Flight for SurvivalTrebamo i vašu pomoć! Pomozite nam sačuvati ove i ostale ptice selice prateći njihov put i dijeleći njihove #FlightForSurvival  priče na Facebooku i Instagramu Bioma i BirdLife Europe and Central Asia.

Ptice ne poznaju granice. Njihove migracijske rute sijeku zemlje i kontinente, stoga ovaj globalni problem zahtijeva globalno rješenje. Zbog toga BirdLife International – najveća svjetska mreža za zaštitu ptica, njihovih staništa i svjetske biološke raznolikosti, radi s nacionalnim partnerima na zaštiti ptica selica.

Zajedno se borimo protiv ljudskih prijetnji pticama selicama tijekom njihova zimovanja, razmnožavanja i na odmorištima i poduzimamo ciljane konzervacijske akcije kako bismo zaustavili ilegalno ubijanje na kritičnim lokacijama – na Cipru, u Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Libanonu i Egiptu.

Više informacija potražite na www.flightforsurvival.org i saznajte više o prijetnjama s kojima se ove veličanstvene ptice susreću.

FFS_African-Eurasian Flyway Map_22 FEBRUARY © Birdlife Europe - Flight for Survival

1. Preliminary assessment of the scope and scale of illegal killing and taking of birds in the Mediterranean