Projektima udruga 5,6 milijuna kuna iz EU-programa IPA 2011 za poticanje održivog razvoja lokalne zajednice

  • 14.10.2014.

U Kući Europe u Zagrebu u ponedjeljak, 13.10.2014. predstavljeni su projekti namijenjeni jačanju sposobnosti organizacija civilnog društva u svrhu provedbe aktivnosti s ciljem poboljšanja i uključivanja mjera za zaštitu prirode u lokalne gospodarske procese te procese društvenog razvoja razvijanjem održivih međusobnih i međusektorskih partnerstava.

Šest projekata vrijednih 5,6 milijuna kuna, ugovoreno je u rujnu u okviru programa IPA 2011 “Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000”, dodjele bespovratnih sredstava financiranih iz sredstava EU, te sredstava Ureda Vlade RH za udruge.

Udruga BIOM nositelj je jednog od predstavljenih projekata pod nazivom “Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode” kojeg će implementirati u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Velebit, Javnom ustanovom Nacionalni park Paklenica, Javnom ustanovom Nacionalni park Sjeverni Velebit, Javnom ustanovom Pećinski park Grabovača te udrugom Lička Ekološka Akcija (LEA) iz Gospića.

Projekti će se idućih 18 mjeseci provoditi na području 9 županija, a korisnici su udruge koje djeluju u području zaštite okoliša, u partnerstvu s ostalim udrugama, javnim ustanovama, školama i gradovima i općinama.

Kako je na predstavljanju istaknuto, očekuje se da će poticanjem partnerstva udruga s javnim sektorom doprinijeti uspješnijem gospodarenju prirodnim resursima.

Usto, radit će se na uključivanju građana u suradnju s javnim sektorom, s ciljem podržavanja lokalnog socioekonomskog razvoja temeljenog na načelima održivog korištenja prirodnih resursa. Također, poticat će se i razvoj turističke ponude, a s ciljem jačanja gospodarske učinkovitosti i stvaranja značajnih mogućnosti za stvaranje održivih „zelenih“ poslova.

Adaptirana vijest originalno objavljena na stranicama UZUVRH-a.