Priključite se monitoringu sove ušare!

U veljači i ožujku u cijeloj Hrvatskoj traje monitoring sove ušare, najveće sove u Europi. Pozivamo sve zainteresirane volontere da nam se pridruže u ovoj akciji, a prije toga, u četvrtak 3.2.2022. na Zoomu ćemo održati sastanak za volontere o ušari te kako se priključiti ovoj akciji.

  • 27.01.2022.

Foto: Helen Haden (CC BY-NC 2.0)

Volonterska akcija praćenja sove ušare (Bubo bubo), ove godine obilježava već 5. godišnjicu! Pozivamo sve zainteresirane volontere da nam se pridruže u ovoj akciji praćenja najveće sove u Europi. Od inicijalne ideje praćenja ušare u kontinentalnom dijelu Hrvatske, akcija se ubrzo proširila i na Istru, Kvarner i Gorski kotar da bi se prošle godine akciji pridružili i volonteri iz Dalmacije. Pomozite nam da i ove godine pokrijemo što veći dio Hrvatske, posebno južni dio.

Foto: Alexandre Roux (CC BY-NC-ND 2.0)

Monitoring se provodi tijekom veljače i ožujka na području cijele Hrvatske, a educirani volonteri imat će priliku prikupiti podatke na terenu o rasprostranjenosti i gniježđenju ove vrste te tako doprinijeti njenoj kvalitetnijoj zaštiti.

Ukoliko ste zainteresirani, pridružite nam se na ovogodišnjem sastanku volontera na kojem ćete naučiti više o ovoj sovi, jednostavnoj metodologiji istraživanja i kako se vi možete uključiti u monitoring. Upoznat ćemo vas s postupkom istraživanja i kako odraditi terenski dio. Pripremit ćemo vas za samostalno odrađivanje terena, na kojima ćete u potrazi za ušarom zalazak sunca provesti slušajući pjev mužjaka.

Sastanak volontera će se održati u četvrtak, 3.2.2022. u 18:00 sati preko platforme Zoom. Sastanku ćete moći pristupiti nakon registracije putem linka dolje:
https://us02web.zoom.us/meeting/register/tZAsfu6orjovHdQ_rRJUVyM7GQm-Rf2A94SA

Ako se želite priključiti monitoringu, a ne možete se pridružiti sastanku, javite se našoj koordinatorici: biljanajecmenica8@gmail.hr. Ukoliko vas zanima specifično sudjelovanje u monitoringu na području Istre te Primorsko-goranske županije, možete se javiti lokalnom koordinatoru: luka.mestrovic13@gmail.com.