Pridružite se potrazi za zimujućim malim ušarama. Traje još deset dana

Prošetajte i bacite oko na krošnje oko vas, te nam javite ako u njima uočite male ušare

  • 22.01.2021.

Jeste li ove godine bili u potrazi za malim ušarama? Ukoliko još niste, stignete! Potraga za zimujućim malim ušarama traje od početka studenog do početka veljače svake godine. Pozivamo vas da se prošetate i bacite oko na krošnje oko vas, te da nam javite ako u njima uočite male ušare. Kako naše stanarice imaju pojačanje od zimovalica sa sjevera još neko vrijeme, sada je doista pravi trenutak da se uključite!

Mala ušara (Asio otus) jedna je od najčešćih sova u Hrvatskoj, a tijekom zime okuplja se u manje skupine koje za dnevna odmorišta često koriste stabla unutar naselja, a takve se skupine sastoje od “naših” sova stanarica, te od jedinki koje dolaze k nama na zimovanje iz sjevernijih dijelova Europe.

Male ušare za dnevni odmor rado biraju crnogorična stabla u kojima se lakše sakriti (npr. smreke, tuje, čemprese), ali često ih se može pronaći i na nekim bjelogoričnim stablima (breze, platane i dr.), ponekad obraslima bršljanom i imelom. Često su osjetljive na uznemiravanje i izbjegavaju mjesta na kojima su izložene buci i ljudima. U sumrak napuštaju naselja, te na okolnim poljima i livadama u noći love sitne glodavce, da bi se prije svitanja ponovo vratile na svoje odmorište. Zbog toga biraju odmorišta u blizini otvorenih površina pogodnih za lov.

Kako opaziti malu ušaru?
Pregledavanjem krošnji stabala a mjestima koja bi im mogla odgovarati. Budući da je same sove ponekad teško uočiti, također je uvijek dobro provjeriti ima li tragova njihove prisutnosti. Male ušare se uglavnom hrane sitnim glodavcima čije kosti i dlaku ne mogu probaviti te ih izbacuju u gvalicama veličine 4-5 cm, otprilike 1-2 puta dnevno. Gvalice u podnožju stabla su dobar znak da to stablo koriste sove.

Svoja opažanja možete dojavljivati ispunjavanjem online obrasca:
https://bit.ly/375tMx6
Jednom kad nam dojavite svoja opažanja, unijet ćemo ih na kartu na kojoj svi mogu pratiti potragu:
https://bit.ly/3a8mfPU

kontakt: volonteri@biom.hr