Preuzmite aplikaciju NaturaList i uključite se u jedan od najmasovnijih projekata građanske znanosti sa 150.000 promatrača! 

  • 27.09.2018.

Opažanja iz NaturaList-a i fauna.hr na karti Europe!

Naturalist

Od sada opažanja unesena preko aplikacije NaturaList i portala fauna.hr možete pregledavati zajedno sa opažanjima iz ostalih dijelova Europe.

Udruga BIOM je u 2017. godini uspostavila faunističku mrežnu bazu podataka u koju se mogu unijeti opažanja ptica i drugih životinja. Preko aplikacije NaturaList mogu se korištenjem pametnih telefona izravno na terenu unijeti podaci, a  unosi se mogu pregledavati preko portala fauna.hr. BIOM je partner na projektu EuroBirdPortal kojemu je cilj prikupiti opažanja ptica i drugih životinja s područja Europe te omogućiti njihov jednostavan pregled. Na stranici možete pregledavati kretanje ptica  i drugih životinja kroz godine, uspoređivati kretanja više vrsta ptica i još puno toga!

Svi ovi portali dnevno imaju 40 novih suradnika, što ukazuje na sve veći interes javnosti u biološkoj raznolikosti, dinamici naših alata i udruga za zaštitu prirode. Za usporedbu, prije 10 godina bilo je jedva 3.895 promatrača, a prošli vikend pozdravili su 150.000-tog registriranog člana.

Na nacionalnoj razini, ove je godine bilo 20.957 aktivnih promatrača od 80.000 registriranih. To je puno, ali još uvijek nije dovoljno kako bi se osigurala dobra pokrivenost teritorija u smislu promatranja i prikupljanja podataka. Nemojte se ustručavati motivirati početnika ili potvrditi prirodoslovce vašeg poznanika koji još nisu dosegli pozornicu on-line napada, bilo da se pridružite Alati Faune-France ili možda i drugim naturalističkim portalima lokalne udruge. Udruge svakodnevno koriste vaše doprinose za provođenje borbi za zaštitu prirode.

Hvala svima na podršci i lijepim promatranjima!

Legenda o slici: broj doprinosa koje je prikupio odjel na Faune-France. Da biste vidjeli kompletnu statistiku po odjelu, kliknite << ovdje >> . Što je intenzivniji zeleni, to je veći broj doprinosa (min: 4000, max 532.000).