Prepelica – ptica godine u Hrvatskoj

  • 03.09.2019.

JonathanSlifkinCommonQuail

Fotografija: CommonQuail ©JonathanSlifkin

GLAS ZA PREPELICE – SPRIJEČIMO KRIVOLOV

Prepelica je malena ptica iz porodice kokoški (Phasianidae). Gnijezdi se na tlu, na otvorenim i poljoprivrednim staništima. Često ju se čije, ali rijetko vidi. Poznata je po pjevu “pućpuruć” zbog kojeg je zovu i pućpura. U leglu ima 8 do 13 jaja. Hrani se biljem i malim beskralješnjacima. Glavne prijetnje su joj gubitak staništa, korištenje pesticida, i pogotovo na Mediteranu, krivolov. 

Upravo je krenula migracija prepelica prema toplijim krajevima. Pogledajte: https://flightforsurvival.org/common-quail/. Istovremeno je u tijeku i sezona lova na ovu vrstu, od koje se godišnje u Hrvatskoj ilegalno ustrijeli minimalno 40.000, ali procjene dosežu i do 100.000 jedinki! Zbog toga su udruga Biom i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP) proglasile ovu godinu „Godinom prepelice“. Obje udruge provode aktivnosti zaštite prepelice koje su prije svega usmjerene na sprečavanju krivolova.

Krivolovi ih se uz korištenje električnih vabilica. Svake godine od početka kolovoza do listopada u gotovo svakoj županiji u Hrvatskoj na velikom broju poljoprivrednih staništa mogu se čuti čitave noći snimke glasanja “mau-vau…puć-pu-ruć-puć-pu-ruć”. Rano ujutro krivolovci dolaze ugasiti vabilice nakon čega dolazi do masovnog ubijanja ove vrste.

Kako prijaviti krivolov?

Ako primijetite korištenje vabilica u lovu, molimo vas prijavite policiji na broj 112. Jedino policija može uspješno riješiti vašu dojavu i pronaći počinitelje kaznenog djela. Za dojavu je potrebno zabilježiti točnu lokaciju vabilice, datum, vrijeme i druge okolnosti poput tipa automobila i registarskih oznaka, fizičkog izgleda i odjeće osoba koje ste zatekli u blizini vabilice. Da bi policija s uspjehom reagirala na dojavu, potrebno je prijaviti odmah nakon što uočite vabilice.

Pročitajte brošuru: Glas za prepelice