Predizbor ptice godine uživo za 18. rođendan Bioma

Obilježavanje 18 godina djelovanja udruge Biom u petak 7. lipnja iskoristili smo da u društvu članova, podržavatelja i suradnika održimo predizbor kandidata za Pticu godine

  • 11.06.2024.

Od skupine zanesenih studenata biologije do snažne organizacije civilnog društva posvećene očuvanju ptica i prirode koja je svojim radom zaslužila mjesto punopravnog partnera i predstavnika Hrvatske u najvećoj svjetskoj mreži organizacija za zaštitu ptica – BirdLife International. Tako bi se u jednoj rečenici mogao opisati put udruge Biom od svojeg osnivanja prije 18 godina do danas.

Duje Lisičić

Prof. dr. sc. Duje Lisičić, potpredsjednik Upravnog odbora Bioma i jedan od osnivačkih članova udruge, slikovito je prilikom obraćanja članovima na proslavi 18. rođendana udruge opisao svoj pogled na udrugu iz vizure roditelja koji u jednom trenutku shvati da je njegovo dijete izraslo u – odraslog samostalnog čovjeka.

Obilježavanje 18 godina djelovanja udruge Biom u petak 7. lipnja iskoristili smo da u društvu članova, podržavatelja i suradnika održimo predizbor kandidata za Pticu godine, kojim ornitološka zajednica svake godine želi upozoriti širu javnost na najugroženije vrste ptica oko nas.

Svoj puni kreativni doprinos tom prilikom dalo je troje mladih ljudi koji su odlučili ovu godinu posvetiti volontiranju u Biomu. Paula iz Španjolske, Zulfu iz Azerbajdžana i Linde iz Nizozemske na Biomovom rođendanskom slavlju nastupili su u ulogama tri ptice koje su se natjecale za mjesto jednog od kandidata za Pticu godine. 

Linde predstavlja kandidaturu bjeloglavog supa za titulu Ptice godine

Kako su se ovi predizbori održavali u predizbornoj atmosferi neposredno prije održavanja izbora za EU parlament, ptičji kandidati su se u maniri političara obratili biračima s pozornice zagrebačkog kluba Route 66 i pokušati osvojiti njihove glasove svojim predizbornim govorima. 

Bjeloglavi sup (Linde), crna čiopa (Zulfu) i morski vranac (Paula)

Shag for change!”, žustro je uzvikivala svoj slogan Paula u ulozi morskog vranca, odjevena u kostim koji je sama priredila. Zulfu je zastupao crnu čiopu noseći na licu masku u obliku kljuna, a Linde se potpuno uživjela u ulogu posljednje preostale vrste strvinara u Hrvatskoj – bjeloglavog supa – te osvojila većinu glasova sa stotinjak glasačkih listića koje su u priređenu glasačku kutiju ubacivali zainteresirani glasači.

Tako je bjeloglavi sup izabran za jednu od tri ptičje vrste koje će se krajem godine natjecati u tradicionalnom izboru Ptice godine, dok će druge dvije vrste nominirati ornitološka zajednica okupljena oko udruge Biom i Hrvatskog društva za zaštitu i proučavanje ptica iz Osijeka. Na koncu, titulu Ptice godine 2025. ponijet će ona vrsta koja osvoji najveći broj glasova u zaključnom glasanju koncem godine.

Kako 18 godina u životu čovjeka označava punoljetnost i mogućnost sudjelovanja u izborima, udruga Biom iskoristila je prigodu obilježavanja svoje punoljetnosti da pozove sve članove na izlazak na EU izbore koji odlučuju smjer kojim će Europa ići. Izabrani sastav EU parlamenta morat će preuzeti odgovornost da, nastavno na dosadašnja postignuća, izgradi bolju budućnost prema održivim ekosustavima koji će biti otporni na klimatske šokove i lišeni zagađenja. Svake godine povećava se broj žrtava krize klime i prirode, bez obzira jesu li neposredni uzroci poplave, požari, zagađeni zrak ili nedostupnost čiste vode.  Iako je ovih dana javna sfera prepuna rasprava o sigurnosti, ključno je da političari shvate da imaju dužnost zaštititi sve građane Europe od stvarnih prijetnji s kojima smo suočeni, što uključuje trostruku krizu klime, prirode i bioraznolikosti. Rješavanje problema klimatskih promjena, zaštita prirode i borba protiv zagađenja sastavni je dio bavljenja krizom životnih troškova, geopolitičke nestabilnosti, zdravstvenih izazova i migracije.