PREDAVANJE U ČAKOVCU I ZAGREBU Dr. Oliver Krone – znanstvenik i lovac koji ne koristi olovo

Dr. Oliver Krone je autor mnogih istraživanja koja potvrđuju štetne posljedice trovanja olovom na populacije divljih ptica. Njegov rad imao je ključnu ulogu u zabrani upotrebe olovne sačme u Europi.

  • 27.10.2023.

Sljedećeg tjedna u Hrvatsku dolazi dr. Oliver Krone, jedan od najutjecajnijih istraživača intoksikacije olovom kod divljih životinja, koji će održati dva predavanja uživo u okviru ciklusa predavanja “Hunter2Hunter” u organizaciji Udruge Biom, Javne ustanove Međimurska priroda i Zavoda za lovstvo i divlje životinje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Oliver Krone, predstojnik odjela za parazitologiju i toksikologiju berlinskog Instituta Leibniz za istraživanja zooloških i divljih životinja (Zoo and Widllife Research), donosi svoje bogato znanje i iskustvo u istraživanju trovanja olovom i njegovom destruktivnom utjecaju na prirodu. Predavač je također i lovac koji sam koristi bezolovno streljivo.

Dr. Oliver Krone je autor mnogih istraživanja koja potvrđuju štetne posljedice trovanja olovom na populacije divljih ptica. Njegov rad imao je ključnu ulogu u zabrani upotrebe olovne sačme u Europi. Dr. Krone je također doprinio brojnim znanstvenim radovima u Europi vezanim uz trovanje olovom i istraživanje štetnih utjecaja.

Predavanja pod nazivom “Hunter2Hunter: olovna sačma – neprijatelj prirode” održat će se:

  • 2. studenog 2023. u 18:00 sati u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje u Čakovcu

Ovo je izvrsna prilika za ljude iz Međimurja i šireg okruženja da se upoznaju s problemima vezanim uz olovnu municiju i njezinom utjecaju na divlji svijet. Predavanje će se održati na engleskom uz prijevod na hrvatski u organizaciji JU Međimurska priroda.

  • 3. studenog 2023. u 18:00 sati u Velikoj predavaonici Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  

Ovo je izvrsna prilika za lovce, veterinare, stručnjake i pratitelje modernih sustava zaštite prirode ljude iz Zagreba i šireg zagrebačkog područja da upoznaju izvrsnog stručnjaka u svom području. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Nakon oba predavanja bit će prilike za postavljanje pitanja i sudjelovanje u otvorenim raspravama.

Inicijativa ciklusa predavanja Hunter2Hunter ima za cilj podići svijest lovaca i stručnjaka lovstva i zaštite prirode o ključnom pitanju – utjecaju olovnog lovačkog streljiva na prirodu i divlje životinje. Prošle je godine u sklopu istog ciklusa organizirano online predavanje dr. Nielsa Kanstrupa o više od 30 godina iskustva lova bezolovnom sačmom u Danskoj. Ove godine dr. Oliver Krone će pokazati izravne dokaze o utjecaju olovnog streljiva na gubitak bioraznolikosti.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovim događanjima. Pozivamo vas da podijelite ovu informaciju i da zajedno doprinesemo podizanju svijesti i očuvanju divljeg svijeta.