Predavanje o rezultatima Zimskog prebrojavanja ptica vodarica 2022.

  • 29.11.2022.

Došlo je to vrijeme u godini kada, osim što se pripremamo za Božić i Božićne praznike, počinjemo se pripremati i za novu sezonu tradicionalnog Zimskog prebrojavanja ptica vodarica. (eng. International Waterbird Census, IWC) koje se odvija tijekom siječnja.

Kao uvod u novu sezonu za vas organiziramo predstavljanje rezultata Zimskog prebrojavanja ptica vodarica iz 2022. godini. Predstavljanje će biti u obliku predavanja će se održati putem Zoom platforme u ponedjeljak 12.12. 2022. godine u 17 sati.

Predavanje će trajati oko pola sata i onda slijedi dio za vaša pitanja.

Na predavanju ćemo vam predstaviti koliko smo lokaliteta pokrili, najbrojnije vrste ptica koje su zabilježene, koje su najrjeđe, zanimljiva opažanja i broje druge rezultate.

Predavanju možete pristupiti putem sljedeće poveznice: https://us02web.zoom.us/j/88338510237?pwd=QkdqK0Z5L0dRYTIrazUxVmRBS2VEdz09

Ukoliko bude potrebno:

Meeting ID: 883 3851 0237

Passcode: 538728

IWC je dugogodišnji projekt svjetskog prebrojavanja ptica na vodenim površinama kojeg organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja. Cilj mu je postizanje boljeg razumijevanja ugroženosti vrsta i njihovih staništa kroz praćenje brojnosti ptica na vodenim površinama. Najstariji je i najveći program monitoringa bioraznolikosti na svijetu, te ujedno i najveći projekt građanske znanosti. Provodi se od 1967., a Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. Zahvaljujući dugoj tradiciji moguće je pratiti veličine populacija i njihove trendove, što su podaci koji služe kao podloga za pravovremenu zaštitu vrsta i staništa. Podsjećamo vas da projekt uključite u svoj godišnji plan za upravljanje zaštićenim područjima!

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti koordinatorici Zimskog prebrojavanja ptica vodarica unutar Bioma, Marini Grgić na mail – marina.grgic@biom.hr

Veselimo se vašem dolasku!