Predavanje: Mikrobiom mediteranske glavate želve (TurtleBIOME projekt), četvrtak 21.6.

  • 16.06.2018.

EVERYTHING (1)

Svi dobro poznajete morske kornjače, te velike karizmatične i dugoživuće morske kralješnjake, no znate li što je mikrobiom i ne koji način on pomaže kornjačama?

Pridružite  nam se u četvrtak, 21.6.2018. u 18:00 na Biološkom Odsjeku PMF-a i doznajte nešto više o mikrobiomima – zajednicama mikroorganizama koje žive na i u drugim organizmima i obavljaju mnoge važne zadaće. Predavanje će održati doc.dr.sc. Sunčica Bosak, znanstvenica s PMF-a koja je nedavno svoj znanstveni interes proširila s morskog fitoplanktona na istraživanje mikrobne ekologije epizojskih/endozojskih mikroorganizama.

Mikrobne zajednice omogućuju tijelu domaćina simbiontske funkcije u njegovom probavnom traktu, potpomažu imunološki sustav i pružaju zaštitu od patogena. Kornjače su poznate po svom čvrstom oklopu koji na gornjem dijelu nosi složenu zajednicu epibionata poput makroalgi i beskralješnjaka a nedavno je otkriveno da također nose jedinstvene i brojne zajednice mikroskopskih organizama kao što su dijatomeje.

U sklopu ovog predavanja pokazati ćemo zanimljive rezultate recentnih istraživanja mikrobioma morskih kralješnjaka poput kitova, dupina te morskih kornjača te predstaviti planirana istraživanja u sklopu TurtleBIOME projekta, koji će kroz sljedećih 5 godina proučavati mikrobiološki sastav površinskog biofilma i mikrobiom probavila mediteranske glavate želve.

Vidimo se u četvrtak 21.6.2018, u 18 sati, na Biološkom odsjeku PMF-a (Rooseveltov trg 6) u predavaoni BO2.

Predavanje možete pratiti i na našem YouTube kanalu:

 https://www.youtube.com/watch?v=7ymShCE2bB8