Predavanje: “Dijalekti žute strnadice u Hrvatskoj”, četvrtak 29.3.2018.

  • 23.03.2018.

13965388407_c8d6ec76f9_o

Želiš biti u žiriju Hrvatska traži zvijezdu ptičjeg svijeta? Nisi znao da ptice imaju dijalekte? Želiš saznati kako pjevaju ptice Zagorci za razliku od ptica Dalmatinaca?

Pridruži nam se na predavanju koje sljedeći četvrtak, 29.3. drži Mario Slatki, nastavnik biologije u Drugoj gimnaziji u Varaždinu, student četvrte godine poslijediplomskog studija na Biološkom odsjeku PMF-a i glavni koordinator projekta građanske znanosti o dijalektima žute strnadice u Hrvatskoj.

Na predavanju ćete čuti ponešto o zanimljivom svijetu ptičjih dijalekata i metodama proučavanja pjeva ptica, a poseban naglasak će biti na dijalektima žute strnadice i projektu građanske znanosti kojem je cilj analizirati prisutnost i distribuciju dijalekata žute strnadice u Hrvatskoj.

Istraživanja distribucije ptičjih dijalekata mogu objasniti mnoge aspekte ponašanja vrste, rasprostranjenosti i migracije, uključujući i odgovore na ekološke promjene. Budući da je žutu strnadicu (Emberiza citrinella) lako prepoznati, pjeva sve do kasno u sezoni i njezin pjev može se snimiti većinom običnih uređaja (uključujući pametne telefone, digitalne kamere i snimače zvuka), obični građani kao promatrači ptica, turisti ili zaljubljenici u prirodu mogu snimati pjev žute strnadice u svojoj neposrednoj blizini, prenositi snimke na internet i tako doprinositi projektu velikih razmjera koji ne bi bilo moguće provoditi bez njihovog sudjelovanja.

U projektu građanske znanosti o dijalektima žute strnadice u Češkoj Republici tijekom dvije godine dobiveno je više od 1700 snimaka koje su pokrivale gotovo cijelu zemlju. Snimanje žutih strnadica obogatilo je dnevne šetnje, bicikliranja ili obiteljske izlete naših volontera. Pa nisu valjda Česi bolji voajeri od nas? Pokažimo da i mi možemo špijunirati žute strnadice do besvijesti! Uključite se u ovaj projekt i doprinesite stvaranju široke slike o rasprostranjenosti i geografskoj distribuciji pojedinih dijalekata ove vrste u Europi!

Pridružite nam se u četvrtak, 29.3.2018. u 18 sati u predavaoni BO2 na Biološkom odsjeku PMF-a (Rooseveltov trg 6), ili nas pratite live na našem YouTube kanalu: