Prebrojavanje kolonija gačaca 2019. – volonterski sastanak

  • 01.03.2019.

Pozivamo sve promatrače ptica i ljubitelje prirode da se tijekom ovog proljeća uključe u kartiranje i prebrojavanje kolonija gačaca na području grada Zagreba.

Gačac (Corvus frugilegus) pripada porodici vrana (Corvidae). Rasprostranjen je samo u kontinentalnom djelu Hrvatske. Tijekom gnijezdeće sezone gnijezdi se u kolonijama koje se nalaze unutar naselja, a nerijetko i van naselja. Akcija prebrojavanja njihovih kolonija organizira se u svrhu određivanja trenutne veličine populacije (broja parova) vrste te definiranja njenog trenda (raste ili pada).

gačac

Gačac (Corvus frugilegus) (Izvor fotografije: https://www.flickr.com/photos/hedera_baltica, CC BY-SA 2.0)

Tko može sudjelovati u prebrojavanju? Svatko koga imalo zanimaju ptice, a naročito vrane!

Kada? Bilo kada od 15. ožujka do 15. travnja.

Gdje? Kolonije gačaca se uglavnom nalaze u gradskim parkovima ili drvoredima, a ponekad u šumarcima ili drvoredima izvan naselja, npr. uz farme. Gnijezda gačaca se najčešće nalaze na listopadnom drveću i to pretežno na topolama i platanama.

Kako? Pregledavanjem svih potencijalnih mjesta za gniježđenje. Kolonije je obično lako uočiti jer su gnijezda velika (u prosjeku 40 cm široka i 30 cm visoka) i smještena na gornjim granama visokog drveća, a kako su gačci veoma glasni, najprije ćemo ih prvo čuti a zatim i opaziti gnijezda. Aktivno gnijezdo je lako prepoznati jer je veliko i dobro izgrađeno, loptastog oblika te je gotovo uvijek barem jedan gačac prisutan na njemu ili ga nadograđuje. Poželjno je zabilježiti i vrstu stabala na kojima se nalaze gnijezda te po mogućnosti broj stabala s gnijezdima, pri čemu vam može pomoći katastar stabala Zagreba: https://gis.zrinjevac.hr/.

Svoja opažanja možete dojavljivati ispunjavanjem online obrasca.

Jednom kada nam dojavite svoja opažanja, unijet ćemo ih na kartu poznatih zagrebačkih gnijezdećih kolonija gačaca: https://goo.gl/rnQtaV.

Također, u tablici: https://goo.gl/vkFbMi možete vidjeti koje su lokacije ostale slobodne te ih sukladno svojim željama i mogućnostima obići.

Ovim putem vas pozivamo na volonterski sastanak. Sastanak će se održati u četvrtak, 7.3.2019. u 18:00 h u prostorijama udruge Biom, na adresi Preradovićeva 34 (desni ulaz, drugi kat) gdje ćete imati priliku čuti više o ovoj akciji.