Poziv volonterima za sudjelovanje u zimskom hranjenju ptica

  • 10.12.2015.

Udruga BIOM vas poziva da se uključite u projekt  „PTICE OKO NAS“ kroz koji ćemo u zimskom periodu postavljati hranilice za ptice u parkovima Zagreba i tako pomoći pticama da lakše prežive zimu.
Činjenica je da ptice u prirodi većinom pronalaze dovoljne količine hrane da prežive zimu. No, čovjek je u posljednjih nekoliko stoljeća drastično promijenio ili uništio mnoga prirodna staništa, te su se izvori hrane za ptice znatno prorijedili. To je posebno slučaj s gradskim sredinama gdje se konstantno smanjuju zelene površine. Zimskim hranjenjem pomažemo pticama da pronađu dovoljne količine hrane te im time povećavamo šanse za preživljavanje i tijekom najsurovijih zimskih uvjeta.
Ovom prilikom pozivamo zainteresirane volontere da nam se jave na ptice@biom.hr kako bismo okupili tim, koji će uz podršku članova naše udruge, postavljati i održavati hranilice za ptice u gradu Zagrebu. Odlučili smo prve hranilice sa zainteresiranim volonterima postaviti u parku Ribnjak, na Trgu Petra Svačića i Trgu Ivana Mažuranića. Ako bude zainteresiranih volontera hranilice možemo postaviti i u drugim parkovima, rado ćemo našu aktivnost proširiti na dodatne lokacije. Hranilice i hranu osigurava BIOM, a punjenje hranilica se provodi jednom dnevno, na smjenu i u periodu koji dogovorimo s volonterima. Prvi sastanak volontera će se održati 22. prosinca 2015., a točan termin ćemo naknadno objaviti.

hranilica

Hranilica za ptice

O PROJEKTU:
Projekt je edukativnog karaktera s ciljem da zainteresirani građani nauče kako napraviti i održavati hranilice za ptice kako bi ih u budućnosti mogli samostalno postavljati u svoja dvorišta ili obližnje zelene oaze. Tako će građani imati priliku i bez dalekozora iz neposredne blizine, čak iz svoje tople sobe, uživati u promatranju ove vrlo zanimljive skupine životinja raskošnog izgleda i načina života. Pored svakodnevnog uživanja raznolike i prekrasne pjesme, ove simpatične leteće kreacije će vam vrlo rado vratiti uloženu brigu i ljubav i tako što će vas u proljeće i na ljeto štiti od mnogobrojnih kukaca u vašoj okolini. Nakon „udomljavanja“ određenog broja ovih pernatih bića u dvorištima vaših zgrada i kuća, nove generacije ptića će s vama rasti i stvarati zdrav ekosustav u kojemu ćete moći saditi vašu eko-hranu bez bojazni da će vaše biljke napasti štetočine.
Jeste li znali da svaka jedinka sjenice, vrapca i slične vrste ptica tijekom perioda odgoja mladunaca pojede nekoliko tisuća crvića, ličinki i drugih sitnih organizama omogućujući vam na ovaj način da njegujete svoj mali voćnjak i povrtnjak bez i jedne kapi otrova?

UKRATKO O HRANILICAMA:
Postoje različiti tipovi hranilica koje možemo ponuditi pticama tijekom zimskog perioda. Lojne kugle sa sjemenkama postavljaju se na veću visinu kako ne bi se izbjeglo da ih dohvate i pojedu mačke ili psi, a kada padne snijeg, postavljanje na viši položaj omogućiti će da i dalje budu dobro vidljive. Ovakve će hranilice najčešće posjećivati sjenice. Drugi jednostavni tip hranilice je da na špagu objesimo komad domaćeg špeka (sa što manje mesnog dijela), koji je izvrstan izvor energije. Na ovakvoj hranilici će se također hraniti sjenice, a potencijalno i djetlić. Hranilicekoje se pune sjemenkama sastoje se od plastične boce na kojoj se u donjem dijelu izbuši nekoliko rupa dovoljno velikih da ptica kroz njih može izvući sjemenku. Kroz rupice treba provući i dva drvena štapića na koja ptice mogu stati dok iz hranilice vade sjemenke. Ovaj tip hranilice privući će različite pjevice poput zebovki, sjenica i vrabaca. Ako imate mogućnosti posebno vas ohrabrujemo da u proljeće u svojim vrtovima ili na balkonima posijete suncokret koji će tijekom ljeta privlačiti pčele, bubmare i leptire, a ana jesen će biti izvor hrane pticama. Dobar tip hranilica za kosove su jabuke koje se nabodu na grančicu na nekom stablu ili ih jednostavno ostavite na prozorskoj dasci. Hranilice možete postaviti ispred prozora kako biste ptice mogli promatrati iz topline vlastitog doma. Bitno je napomenuti da, ako počnete hraniti ptice tijekom zime, hranjenje treba nastaviti sve do proljeća. Ptice se naime naviknu da na nekom mjestu mogu pronaći hranu te se oko tih mjesta grupiraju pa prestanak hranjenja tijekom zime može imati veći negativan učinak nego da s hranjenjem uopće nismo niti počinjali.
Kontakt osoba: Vojin Kopuz, tel: 01/4100-018