Potraga za malim ušarama 2021./2022.

Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode i Biom vas pozivaju da se pridružite ovogodišnjoj potrazi za malim ušarama!

  • 22.12.2021.

Prijavite svoje nalaze i pratite tijek potrage na karti: https://malausara.ptice.hr/

Mala ušara (Asio otus) jedna je od najčešćih sova u Hrvatskoj, a tijekom zime se okuplja u manje skupine koje za dnevna odmorišta često koriste stabla unutar naselja. Takve se skupine sastoje od „naših” sova stanarica te od jedinki koje dolaze k nama na zimovanje iz sjevernijih dijelova Europe.

 …………………………………………………………..Male ušare (foto: ArendV)

Male ušare za dnevni odmor rado biraju crnogorična stabla koja su lakša za skrivanje (npr. smreke, tuje, čemprese), no često ih se može pronaći i na nekim bjelogoričnim stablima (breze, platane i dr.) ponekad obraslim bršljanom ili imelom. Često su osjetljive na uznemiravanje i izbjegavaju mjesta na kojima su izložene buci i ljudima. U sumrak napuštaju naselja te noću love sitne glodavce na okolnim poljima i livadama, da bi se prije svitanja ponovo vratile na svoje odmorište. Stoga biraju odmorišta u blizini otvorenih površina pogodnih za lov.

………………………………………………………….Zimujuće jato na brezi (foto: Stela Šimunić)

U zimskoj potrazi za malim ušarama mogu se pridružiti svi koje zanimaju sove, bilo kada do početka veljače! Male ušare možete tražiti pregledavanjem krošnji stabala na staništima koja bi im mogla odgovarati. No, budući da je same sove ponekad teško uočiti, uvijek je dobro provjeriti ima li tragova njihove prisutnosti. Male ušare se uglavnom hrane sitnim glodavcima čije kosti i dlaku ne mogu probaviti te ih izbacuju u gvalicama veličine 4-5 cm, otprilike 1-2 puta dnevno. Gvalice u podnožju stabla su dobar znak da to stablo koriste sove. Brojanje većih zimovališta se preporuča provoditi tijekom sumraka kada ptice izlijeću sa svojih odmorišta i odlaze na njive loviti.

Gvalice male ušare

…………………………………………………………..Gvalice male ušare

Svi koji se žele priključiti potrazi mogu obići neka od postojećih zimovališta ili zabilježiti nova putem obrazaca na karti ovdje: https://malausara.ptice.hr/.

S pitanjima i komentarima možete nam se obratiti na e-mail: volonteri@biom.hr

Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)

…………………………………………………………Sova mala ušara (foto: Maciej Szymański)