Pomozi nam zaustaviti stradanje ptića bjeloglavih supova!

Uključi se u kampanju Neka moj prvi let ne bude posljednji i podrži misiju spašavanja ptića bjeloglavih supova

  • 22.05.2023.

Dragocjen popis životinjskih i biljnih vrsta te raznolikost staništa čine Hrvatsku izrazito bogatom europskom zemljom kada je riječ o biološkoj raznolikosti. U Europi gotovo svakoj šestoj vrsti prijeti izumiranje zbog gubitka staništa, klimatskih promjena, odnosno direktno ili indirektno zbog ljudskog djelovanja. Na popisu ugroženih vrsta kojima prijeti izumiranje je i bjeloglavi sup. 

Kada dođu na svijet, ptići bjeloglavog supa ostaju u gnijezdu četiri mjeseca, a o njima brinu oba roditelja. Zbog različitih ljudskih aktivnosti koje se odvijaju u blizini gnijezda, poput velikog broja turističkih i drugih  plovila koja plove blizu litica u ljetnoj sezoni, ptići se znaju uspaničiti te poletjeti iz gnijezda prije vremena. Godišnje 30 mladih i nespremnih ptića bjeloglavih supova svoj prvi let završe u moru gdje mogu izdržati svega pola sata prije nego se utope.

Kako bi zaustavili stradanje ptića bjeloglavih supova, Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj obilježavamo pokretanjem donacijske kampanje Neka moj prvi let ne bude posljednji.

Do kraja trogodišnje kampanje cilj nam je prikupiti iznos od 40.000,00 eura kojim ćemo osigurati upozoravanje i informiranje vlasnika brodica i ljudi o ponašanju u blizini litica te pretraživanje morske površine i akcije spašavanja ptića. Kada upadnu u more, naši educirani i iskusni volonteri će ih izvaditi, prevesti u oporavilište gdje će ostati na skrbi koliko je potrebno te nakon oporavka biti vraćeni u prirodu. Na ovaj način možemo spasiti 12 bjeloglavih supova godišnje!

 

U kampanju krećemo baš danas, znakovito na Dan biološke raznolikosti kako bismo ukazali na dragocjenost bjeloglavih supova koji su ugroženi ljudskim djelovanjem. U prirodi sve ima svoje mjesto, a kad narušimo ravnotežu vrste iz nekih područja nestaju ili čak u potpunosti izumiru, a s njima nestaju i njihove uloge u prirodi. Bjeloglavi sup ima značajno mjesto u čišćenju i održavanju okoliša zdravim jer se hrani ostacima uginulih životinja. Zbog toga je od iznimne važnosti krenuti u očuvanje ove ugrožene vrste već za njihovog prvog leta, kako on ne bi bio i posljednji.  – kaže Paula Počanić Vovk, voditeljica kampanje.

Prikupljenim sredstvima osigurat ćemo brodicu s iskusnim skiperom te pokriti troškove putovanja i prehrane volonterskog tima. Prva etapa kampanje počinje danas, kako bi prikupljenim sredstvima mogli aktivirati spasilački tim za ljetnu sezonu 2024. godine.

Podržite našu kampanju i ostavite svoj trag obilježavajući Dan biološke raznolikosti donacijom za spas bjeloglavih supova!

Saznaj više i doniraj ovdje