Pomognite zaštititi bjeloglave supove od strujnog udara

U listopadu planiramo provesti još jednu akciju potrage za rizičnim točkama te pozivamo sve zainteresirane, a posebice stanovnike Kvarnera, da nam se pridruže i na taj način doprinesu očuvanju bjeloglavih supova

  • 04.05.2023.

Bjeloglavi sup (Gyps fulvus) je jedini predstavnik iz skupine strvinara koji se održao u Hrvatskoj. Gnijezdeću populaciju koja se održala na području Kvarnerskih otoka ugrožavaju različite ljudske djelatnosti, a među njima je i stradavanje na elektro-energetskoj infrastrukturi, odnosno elektrokucija na stupovima dalekovoda srednjenaponske mreže..

Naime, smrtno stradavanje od strujnog udara na stupovima elektro-energetske mreže najčešće pogađa ptice većeg raspona krila, a uz bjeloglave supove među najčešćim žrtvama su krupnije vrste grabljivica, ali i sove, gavranovi te galebovi. Osnovni problem je što ptice stupove prepoznaju kako potencijalna mjesta za odmor ili, u slučaju ptica grabljivica (što se ne odnosi na bjeloglave supove), za vrebanje plijena te stoga često slijeću na njih.

Najopasnija je pritom ona vrsta električnih stupova kod kojih je mala udaljenost između vodiča. Kod takvih stupova ptica koja sleti na dalekovod zatvori strujni krug jer krilima premosti dva vodiča pod naponom ili dodirne vodič pod naponom i uzemljenje, te tako strada.

Od početka ove godine Udruga BIOM u suradnji s partnerima – HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS), Javna ustanova “Priroda”, Poljoprivredna zadruga “Otok Krk”, Vulture conservation foundation (VCF) te Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kao pridruženi partner – provodi petogodišnji projekt LIFE SUPport u cilju očuvanja i unapređenja postojećeg stanja populacije bjeloglavog supa u Hrvatskoj.

Smanjenje smrtnosti supova od elektrokucije postići će se primjenom zaštitnih mjera na ključnim mjestima. U proteklih nekoliko godina samo na otoku Cresu HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. (HEP ODS) je proveo tehničke (mitigacijske) mjere s ciljem zaštite ptica na više od 400 srednjenaponskih stupova kako bi se spriječilo njihovo stradavanje.

Aktivnostima u sklopu projekta LIFE SUPport mjere zaštite ugradit će se na još 200 stupova koji se tek trebaju identificirati. Važna uloga u pripremnim aktivnostima očekuje se i od lokalnih volontera koje će tijekom ove godine zaposlenici Bioma educirati za potragu.

Prilikom edukacije volontera za monitoring elektrokucije, koju je udruga Biom u ožujku provela na otoku Cresu u sklopu projekta LIFE SUPport, od sedam točaka su na tri točke pronađene stradale ptice, što ukazuje da elektrokucija i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Zahvaljujući našim volonterima možemo provoditi aktivnosti pretraživanja rizičnih točaka, nakon čega će HEP ODS poduzeti primjenu mitigacijskih mjera, odnosno sanaciju tih stupova. U listopadu planiramo provesti još jednu takvu akciju te pozivamo sve zainteresirane, a posebice stanovnike Kvarnera, da nam se pridruže i na taj način doprinesu očuvanju bjeloglavih supova, najveće ptičje vrste koja redovito obitava u našoj zemlji.