Počinje novi ciklus promatranja ptica!

U svakodnevnoj jurnjavi s obvezama, ako samo malo naćulimo uši, čut ćemo pjev ptica. Kad ste van kuće, u gradu ili u prirodi, promatrate li ptice? Možete li prepoznati više od pet vrsta?

  • 30.01.2024.

U posljednje vrijeme sve je više ljudi koji se u slobodno vrijeme opuštaju uz opažanje i proučavanje ili promatranje ptica. Češće ćete čuti englesku riječ birdwatching, ali i birding (tzv. ptičarenje) koji uključuje sveukupan doživljaj; prepoznavanje ptica po npr. pjevu ili ponašanju. Promatranje ptica se razvilo već potkraj 19. stoljeća u zapadnim zemljama (Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Njemačka) kada su osnovana i prva prirodoslovna društva, a danas se zajednica promatrača broji u milijunima diljem svijeta. Osim što broj promatrača ptica raste, svojim doprinosom i zalaganjem potiču i unaprjeđuju zaštitu prirode i ptica. 

Promatranje ptica može se odvijati bilo kada jer svaka sezona nudi neke zanimljivosti budući da su na nekom području neke vrste prisutne čitavu godinu, dok su neke samo na gniježđenju, zimovanju, ili pak samo u preletu. Najpovoljniji mjeseci su svibanj i lipanj kad su prisutne sve gnjezdarice. Tada su ptice najaktivnije zbog pjevanja, snubljenja, svadbenih i teritorijalnih letova. 

Raznolikost krajolika i staništa te očuvanost prirode u Hrvatskoj omogućava promatranje velikog broja različitih vrsta ptica. Atraktivna područja, uglavnom, pružaju mogućnost promatranja većeg broja rijetkih i zanimljivih vrsta. Primjerice, vlažna staništa (močvare, veliki ribnjaci) su posebno istaknuta područja gdje se može vidjeti najveći broja vrsta, dok na morskoj pučini možemo promatrati svega nekoliko vrsta ptica. Stjenovita i travnata staništa su atraktivna zbog ptica grabljivica, ali i drugih vrsta posebno vezanih za to stanište.

Odlazak na promatranje mogu baš svi; sve dobne skupine, sa ili bez kondicije, samostalno ili u društvo. Promatranje ne treba iziskivati velike troškove i nabavku silne opreme (osim ako se time želite baviti profesionalno). Dovoljno je ponijeti solidan dalekozor i fotoaparat ako želite uhvatiti zanimljive kadrove. Svakako, promatranje ptica je izazovno za početnike koji tek uče raspoznavati ptice, stoga su vještina promatranja i istraživački duh vrlo poželjni. Ipak, moramo se držati pravila ponašanja u prirodi ili dodatnih pravila ako odlazimo na zaštićena područja. Prije svega, ne smijemo uznemiravati ptice i ostale životinje.

Bonus: Možete se pridružiti Facebook grupi ”Koja je ovo ptica / What bird is it?”, podijeliti fotografije, iskustvo ili upitati ako vas nešto posebno zanima u vezi ptičjeg svijeta.  

Pridruži se!

U udruzi Biom su spremni i jedva čekaju krenuti s prvim ovogodišnjim promatranjem u Zagrebu na Savici ovaj vikend 3. veljače 2024. s početkom u 9 sati, kako bi zajedno s ljubiteljima prirode i ptica proslavili Međunarodni dan vlažnih staništa. Ako ste u blizini Zagreba, vođena tura promatranja kreće  na ovoj lokaciji te saznajte koje vrste za svoje obitavalište koriste jednu od najugroženijih vrsta staništa. Promatranje je besplatno i namijenjeno svima, bez obzira koliko poznaju ptičji svijet, a na ovom susretu voditelj promatranja Dubravko Dender predstavit će problematiku nestanka vlažnih staništa te kako je upravo Savica postala jedna od njih. 

Posljednjih godina sve češće svjedočimo izrazito toplim zimama zbog čega nas u sada manjoj mjeri posjećuju ptice koje su nekada bile česti posjetitelji područja Hrvatske u zimskim mjesecima. Nedavno smo imali period pravog zahlađenja pa vas pozivam da mi se pridružite kako bi zajendo provjerili jesu li se na području Savice pojavili neki manje uobičajeni zimskih gosti sa sjevera. Usput ćemo popričati o važnosti očuvanja močvarnih staništa za čitav niz ptičjih vrsta – rekao je Dubravko Dender, voditelj Programa za očuvanje ptica

Ako ste daleko od Zagreba, a promatranje ptica vam se čini zanimljivo i voljeli biste se okušati, proučite ovih 5 savjeta kako postati promatrač ptica. Odvažite se, toplo odjenite i krenite. Zapišite, fotografirajte ili snimite sva opažanja, a ako imate nedoumicu oko raspoznavanja, javite se Biomovcima koji će vam rado pomoći. 

Top 5 savjeta za početnike promatrače ptica

  1. Najbolje vrijeme za promatranje ptica je rano jutro ili kasno poslijepodne. S druge strane, neke se ptice grabljivice mogu vidjeti samo noću.
  2. Informirajte se unaprijed i proučite o vrstama ptica koje su prisutne u tvojoj okolini. Na taj način ćete moći prepoznati oblik ptice ili glasanje te ćete lakše prepoznati pticu.
  3. Krećite se diskretno, tiho i pažljivo. To će povećati priliku za uočavanje ptica.
  4. Izbjegavajte grube i neoznačene staze te se nemojte  penjati po opasnim mjestima
  5. Nabavite priručnik, skinite fotografije ptica s interneta koje najčešće obitavaju u području gdje idete na promatranje. 

Što se planira u ovoj godini?

Barem jedno mjesečno će se održavati besplatno promatranje ptica za sve ljubitelje i prirode i živog svijeta, najčešće u zagrebačkim parkovima, Bundeku ili na Savici. Iako uskoro završava tradicionalno zimsko prebrojavanje ptica vodarica,  kreće monitoring ušara na koje se još uvijek stignete prijaviti. U ožujku i travnju planira se proljetno prebrojavanje gnijezda gačaca i vrana, a u svibnju promatranje i prebrojavanje ptice povodom Svjetskog dana ptica selica. Kroz ljeto idu šetnje i upoznavanje urbane bioraznolikosti te promatranje ptičjih vrsta koje žive u Zagrebu, a nakon što završi Ornitološki kamp, s prvim vikendom u listopadu kreće Eurobirdwatch, te jesenski Svjetski dan ptica selica. Kraj godine je rezerviran za potragu za malim ušarama. Ovo su sve prilike kada se sigurno možete pridružiti promatranju ptica, tko zna, možda otkrijete novu strast ili hobi!

Sve pozive i točne datume promatranja ptica bit će pravovremeno objavljene na web stranici udruge i na društvenim mrežama.

Za one koji žele znati više… i učiti 😊

Kultura promatranja ptica polako ulazi na velika vrata i većina promatrača, jednom kada dođu na zajednička promatranja, žele znati, razumjeti i što prije usvojiti vještine prepoznavanja ptica. To je vrlo pohvalno! Kako bi približili ptičji svijet i kvalitetnu literaturu o pticama, udruga je sudjelovala u izradi svjetski poznatog Collinsova vodiča na hrvatskom jeziku!

Priručnik Ptice Hrvatske i Europe najbolji je vodič za prepoznavanje ptica u Europi. Na 446 stranica sa više od 4000 prelijepih, gotovo stvarnih ilustracija koje su izradili vodeći svjetski ilustratori ptica uvest će vas u bogatstvo raznolikosti ptičjih vrsta koje nas okružuju i u svijet promatranja ptica. S ilustracijama na kojima su istaknute identifikacijske oznake na ključnim dijelovima tijela ptice i popratnim tekstom o veličini ptice, ekologiji vrste, opisom glasanja i oznakama statusa gniježđenja i prisutnosti u Hrvatskoj, ova knjiga nezaobilazan je korak u učenju prepoznavanja ptica. Namijenjena je kako vrsnim ornitolozima tako i početnicima, zaljubljenicima u ptice i prirodu, učenicima, profesorima i svima koji bi željeli saznati više o čarobnom svijetu ptica koji nas okružuje.

Ako se želite upustiti u promatranje ptica i imati svoj primjerak ovog bogatog priručnika, možete ga nabaviti ovdje.