Pernati susjedi Srednjaka: Inovatorski uspjeh učenika

Učenici 2a razreda OŠ Josipa Račića na Srednjacima u Zagrebu uključili su se u ptičarski izazov Udruge BIOM i oblikovali su "Digitalnu brošuru – osobne iskaznice pernatih susjeda". Na izložbi INOVA - mladi 2021. osvojili su zlatnu medalju za svoj rad!

  • 15.07.2021.

Osnovna škola Josipa Račića nalazi se na Srednjacima. U blizini škole nalazi se potok Črnomerec. Šetajući prema jugu vrlo brzo stižemo do rijeke Save i Jarunskog jezera. Sve su to mjesta koja obiluju različitim vrstama ptica.

U školskoj godini 2020./2021. učenici 2.a posvetili su dosta vremena upoznajući ptice svoga naselja. Naučili su važnost suživota s pticama i upoznali velik broj ptica. Učili su promatrati ptice gledajući s balkona i kroz prozor, šetajući po naselju, odlazeći na potok Črnomerec, Jarun i rijeku Savu.

Uključili su se u ptičarski izazov Udruge BIOM i uz dopuštenje koristili Priručnik za male ornitologe. Znanje koje su stekli istražujući i promatrajući ptice koje se najčešće mogu naći u naselju Srednjaci oblikovali su u Digitalnu brošuru – osobne iskaznice pernatih susjeda. S brošurom su sudjelovali na Smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja i drugih međupredmetnih tema i na INOVA-mladi 2021., izložbi inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem.

Svaka iskaznica prikazuje fotografiju i crtež određene ptice, tekst o ptici i tonski zapis pjeva ptice koji je najviše privukao pozornost sudaca i posjetitelja. Na Inovi mladi 2021. osvojili su zlatnu medalju za svoj rad.

Nadamo se da će sljedeća godina biti mobilnija i da ćemo moći nesmetano ići van škole. Ta sloboda će nam omogućiti da naše promatranje i istraživanje nastavimo.

Tijekom rada učenici su imali osim učiteljice i roditelje pomagače gospođu Sanju Jelić Županić, Luku Jurinovića i Zlatka Vidića.

 

Piše: Dragana Rakonca, učiteljica znatiželjnih učenika