Parkovi Dinarskog luka – konferencija u Banja Luci

  • 26.11.2012.

Prošli tjedan, od 19. do 23.11.2012. je održana prva konferencija Parkovi Dinarskog luka kao dio većeg projekta WWF-a kojem su neki od ciljeva stvoriti zajednički brend zaštićenih područja Dinarida te povezati ponudu, podići suradnju ali i zajednički djelovati u zaštiti.

Članovi Udruge BIOM su sudjelovali na konferenciji te predstavili BIOM-ove napore u istraživanju i zaštiti dinarskog voluhara, Dinaromys bogdanovi. Uz BIOM, za prezentaciju dinarskog voluhara bio je zadužen i predstavnik ZOO Zagreb.

Preko 150 sudionika, predstavnika državnih institucija, zaštićenih područja te nevladinih organizacija, je poslušalo izlaganja o aktivnostima međunarodnih nevladinih organizacija u regiji (IUCN, BirdLife, PlantLife, Euronatur, ECNC, Tour de Valat, UNDP, UNEP, CORA…) te sudjelovalo na radionicama o održivom turizmu, klimatskim promjenama, zaštićenim područjima u kontekstu pristupa EU te ekonomiji ekosustava i biološke raznolikosti.

Osim Dinaromysa, na predstavnike BIOM-a je igrom slučaja pala odgovornost za predstavljanje i BirdLife Int., DOPPS-a (slovenskog BirdLife partnera) te CEPF-a (Critical Ecosystem Partnership Fund).

Pet dana boravka u Banja Luci je pružilo odlično mogućnost za povezivanje, osmišljavanje suradnji, izrade prijedloga projekata te upoznavanje sa osobinama zaštićenih područja u pojedinim zemljama, mogućnostima nevladinih organizacija, te osvješćivanju kako su slični problemi s kojima se predstavnici raznih institucija susreću u svom svakodnevnom radu.

Projekt Parkovi Dinarskog luka provodi WWF Mediteranski program uz financijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Norveške i Mava Fondacije.

Više pročitajte na službenom blogu Parkova Dinarskog luka te na web stranici s koje se mogu preuzeti sve prezentacija sa konferencije.