Paneuropski projekt praćenja migracije leptira ljepokrilog admirala uz pomoć građana

  • 11.05.2017.

Crvene pruge i bijele točke na njegovim crnim krilima čine ljepokrilog admirala (Vanessa atalanta) jedinstvenim među europskim leptirima. Svakog proljeća ova vrsta naseljava središnju i sjevernu Europu dolazeći s juga. Kasnije tokom godine potomci tih leptira odlaze natrag na jug Europe. Jesenske selidbe ponekad izgledaju zaista spektakularno dok deseci tisuća leptira prelijeću preko nekog područja. Kretanja ove vrste proučavaju se već desetljećima no mnoge su značajke njezine migracije ostale nepoznanica među kojima i godišnja dinamika.

Razvoj internetskih portala za unos opažanja flore i faune i sve veći broj korisnika istih, istraživačkoj skupini „Insect Migration and Ecology research group“ sa Sveučilišta u Bernu (Švicarska) omogućuje uspoređivanje podataka pristiglih od građana diljem Europe. S ciljem otkrivanja obrazaca kretanja i uzoraka pojavljivanja ljepokrilog admirala u Europi, švicarski su znanstvenici stvorili mrežu istraživača u kojoj sudjeluje više od 40 institucija i web portala za unošenje podataka, a djeluju u više od 20 zemalja koje podupiru njihov projekt. Hvalevrijedan trud tisuća zaljubljenika u prirodu iz cijele Europe sada je objedinjen u jedan projekt koji prikuplja tisuće njihovih podataka. Ti će podaci omogućiti istraživanje dosad neotkrivenih prostorno-vremenskih značajki selidbe ljepokrilog admirala.

CC-BY-SA 4.0, © Christian Fischer

CC-BY-SA 4.0, © Christian Fischer

Ovakva količina podataka poslužit će i za proučavanje učinaka različitih okolišnih i klimatskih čimbenika na godišnji ciklus i selidbu ljepokrilog admirala. Isto tako, moći će se otkriti selidbeni putevi te mogući učinci na ekosustave kojima prolaze ovi leptiri. Znanstvenici se nadaju da će na modelu ljepokrilog admirala dobiti i korisne informacije primjenjive na druge migratorne kukce među kojima su i nametnici na usjevima važni iz ekonomskih aspekata.

U ovaj se projekt mogu uključiti svi! Na internetskim se stranicama projekta mogu pronaći upute za uključivanje te poveznice na portale za unos podataka: https://insectmigration.wordpress.com/red-admiral-migration/.

Za unos opažanja ljepokrilog admirala preporučamo korištenje portala fauna.hr i aplikacije Naturalist (za Android).

Više o ovoj vrsti leptira potražite na stranicama organizacije „Butterfly Conservation“ iz Velike Britanije: http://butterfly-conservation.org/679-823/red-admiral-.html

Istraživačku grupu „Insect Migration and Ecology research group“ pratite i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter