Otvoreni dan u Ornitološkom kampu Učka

Posjetitelji će 31. kolovoza imati priliku u pratnji stručnjaka upoznati se s vrstama ptica, vidjeti kako izgleda prstenovanje ptica i doznati zašto je ono važno

  • 29.08.2023.

U četvrtak 31. kolovoza održat će se Otvoreni dan Ornitološkog kampa Učka 2023. Tog dana kamp će biti otvoren za posjetitelje od 9:00 do 12:00 sati te od 16:00 do 19:00 sati, u vrijeme kada se obavlja prstenovanje ptica.

Svi zainteresirani će imati priliku u pratnji stručnjaka upoznati se s vrstama ptica, ali i drugim vrstama koje tu obitavaju, doznati više o bioraznolikosti područja, vidjeti kako izgleda prstenovanje ptica i zašto je ono važno.

Ornitološki kamp Učka se ove godine održava od 14. kolovoza do 3. rujna uz lokvu Rovoznu, u zaštićenom području Parka prirode Učka, na istočnim obroncima Učke, iznad Mošćeničke Drage i Sv. Jelene. Kamp organizira Udruga BIOM u suradnji s Parkom prirode Učka.

Prstenovanje ptica u sklopu ovog kampa provodi se od 2006. godine u razdoblju od polovice kolovoza do sredine rujna kada traje jesenska selidba ptica. Ptice u jesen sele u krajeve u kojima zimi mogu pronaći dovoljne količine hrane, dok se u proljeće vraćaju kako bi se gnijezdile. Pritom često prate obalu, a Učka im, kao priobalno gorje, sa svojim šumama i livadama te lokvom pruža važno odmorište na dugom i opasnom putu.

Misija Ornitološkog kampa Učka je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica. Kamp također ima i edukativni karakter jer se svakodnevno organiziraju edukacije koje volonterima kampa omogućavaju uvid u raznolike teme vezane uz prirodu, njenu zaštitu i očuvanje.

“Kamp niz godina okuplja zaljubljenike u ptice i prirodu, koji dođu odmaknuti se od gradske vreve, naučiti nešto novo i obratiti pozornost na prirodu na način na koji to inače u svakodnevnom ubrzanom stilu života ne rade. Nekima je kamp postao već i tradicija, mjesto okupljanja, učenja i dijeljenja znanja.” kaže Tea Dorogi iz Udruge Biom.

Otvoreni dan ornitološkog kampa dobra je prilika za upoznavanje vrsta ptica koje obitavaju na Učki, kao i onih koje preko nje migriraju. Dobrodošli!

Ruta: https://goo.gl/maps/gBFEUNTspwJ5EYox5