Otvorene promatračnice za ptice u delti rijeke Neretve

  • 05.05.2017.

Ovaj tjedan sudjelovali smo na svečanom otvaranju promatračnica za ptice u dolini Neretve, kojima se po prvi puta na regionalnoj razini simbolično daje ovom području zaslužena važnost u turizmu promatranja ptica te promociji zaštite i očuvanja prirode. Jedna od promatračnica nalazi se uz ušće Neretve, fokusirana na ptice koje koriste ušće kao hranilište, dok se druga nalazi uz sami ornitološki rezervat Pod Gredom, pored mjesta Vid, s pogledom na trsku. Postavljena infrastruktura inicijativa je Javne ustanove “Priroda dubrovačko-neretvanska” koja je promatračnice izgradila sredstvima zajma Svjetske banke u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP).

Na samom ušću imat ćete prilike svjedočiti vrstama kao što su mali vranac, žličarka, pozviždači, čaplje, čigre, ćurlini te brojne druge, dok će vam pogled na trsku pružiti mogućnost da promotrite trstenjake, brkatu sjenicu, štijoke, guščarice i druge. Osim toga, veliko je blago ovog područja mogućnost promatranja i kamenjarskih vrsta kao što su brgljez kamenjar, mrka sjenica, jarebica kamenjarka, zmijar…

I ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje ptica i prirode da posjete promatračnice i svjedoče bogatstvu kojim dolina Neretve obiluje!

karta promatracnice Neretva IMAG0105 IMAG0103 IMAG0099 IMAG0090