Osigurajmo bezbrižno ljeto bjeloglavim supovima!

Ljeto je već krenulo i temperature se dižu! Zabava, dobra glazba i hladna osvježenja su svugdje oko nas. No, za bjeloglave supove, ljeto je noćna mora.

  • 17.06.2024.

Kada su spremni za izlazak iz gnijezda, ptići bjeloglavih supova odvaže se na svoj let. No, česti prolazi i buka izletničkih i ronilačkih brodova, te zbog neiskustva mladih ptića, uzrokuju da 30 ptića godišnje završi svoj prvi let u moru, gdje mnogi od njih stradaju od utapanja. Uznemiravanje od strane ljudi također utječe na odrasle supove jer roditelji počinju izbjegavati gnijezda, prestaju hraniti mlade ili napuštaju gnijezda, ostavljajući jaja ili ptiće nezaštićene.

Ovog ljeta, Udruga Biom ima spasilačku službu “SUP Patrolu” koja predano radi na tome! U ovom osjetljivom razdoblju za ptiće, četvero mladih volontera svakodnevno će pregledavati kilometre morske površine u potrazi za palim supovima, educirati i informirati izletničke brodove koji prolaze preblizu stijena.

Budi dio ljetne misije SUP Patrole!

Podrži SUP Patrolu svojom donacijom i osiguraj bezbrižno ljeto za bjeloglave supove. Tvoja donacija bit će od velike pomoći osigurati plovidbu brodice i iskusnog skipera, pokriti troškove putovanja i obroka volontera SUP Patrole, te omogućiti aktivno traženje i spašavanje supova u moru.

Doniraj za njihovu spasilačku službu ovdje.

 

 

SUP Patrola: Caroline i Antonio su već na zadatku!

O bjeloglavim supovima

Bjeloglavi sup je jedini preživjeli hrvatski strvinar, dragocjeni čistač u prirodi koji na morskim liticama savija gnijezdo za svoje mlade. No okoliš na koji su se navikli više nije isti. Strmoglave litice postale su dostupne svima, a ljudske aktivnosti sve bučnije, posebice ljeti kada supovi podižu svoje mlade. Populacija supova u Hrvatskoj broji svega oko 125 parova, stoga je svaka ptica važna! Što više supova na nebu, čišći i zdraviji okoliš za prirodu i nas.