Ornitološki kamp Učka 2024

Pozivamo vas da nam se pridružite na Učki, opustite u prirodi i upoznate s pticama na njihovoj jesenskoj selidbi na Ornitološkom kampu!

  • 02.07.2024.

Pozivamo vas na prstenovački kamp Učka koji već dugi niz godina organiziramo u suradnji s Javnom ustanovom Parka prirode Učka. Kamp će trajati u razdoblju od 12. kolovoza do 1. rujna 2024.

Od 2006. provodimo prstenovanje ptica uz lokvu Rovoznu unutar Parka Prirode Učka i to u periodu od polovice kolovoza do sredine rujna kada traje jesenska selidba ptica. Ptice ujesen sele u krajeve u kojima zimi mogu pronaći dovoljne količine hrane, dok se u proljeće vraćaju kako bi se gnijezdile. Pritom često prate obalu, a Učka im, kao priobalno gorje, sa svojim šumama i livadama te lokvom pruža važno odmorište na dugom i opasnom putu. Misija ovog kampa je istraživanje selidbe ptica, procjena važnosti lokalnog staništa za njihov odmor tijekom selidbe te utvrđivanje lokalnog sastava vrsta ptica.

Naši službeni prstenovači u okolici lokve podižu ornitološke mreže te uhvaćenim jedinkama ptica uzimaju mjere, određuju vrstu, spol i starost te im stavljaju prsten. Ptice puštamo u najkraćem mogućem vremenu i njihova sigurnost na prvom nam je mjestu.

Pridružite nam se na nekoliko dana ili tjedana u periodu 12. 8. – 1. 9. i osnažite svoja znanja o pticama te ljubav prema prirodi uz toplinu logorske vatre.  Prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnog obrasca ovdjePrijave su otvorene do 15. 7., ali sama prijava ne garantira mjesto na kampu. Broj mjesta na kampu je ograničen, a potvrdu o osiguranom mjestu na kampu ili informaciju o listi čekanja dobit ćete do 17. 7.

Za sudjelovanje u kampu nije potrebno prethodno znanje i iskustvo, već dobra volja, spremnost na rad, suradnju i učenje te poštivanje pravila u radu s pticama. Kamp će vam zauzvrat pružiti opuštajući boravak u prirodi, okruženje prepuno entuzijastičnih domaćih i međunarodnih sudionika, nova znanja o pticama i njihovim staništima te ostalim biljnim i životinjskim vrstama Učke.

Prošle godine smo po prvi put imali jedan tjedan kampa u kojem je sudjelovao veći broj obitelji s djecom. Tako želimo dodatno potaknuti angažman naših najmlađih ljubitelja ptica te njima i njihovim obiteljima pružiti priliku da se povežu s drugom djecom i obiteljima sličnih interesa. Ove godine zato očekujemo veći broj obitelji s djecom u tjednu od 17.8. do 25.8. pa ako želite sudjelovati na kampu, no preferirate mirnije okruženje, sugeriramo vam da nam se pridružite u nekom od ostalih tjedana.

OSNOVNE INFORMACIJE O KAMPU

Kamp se organizira u prekrasnom zaštićenom području i pruža brojne mogućnosti istraživanja biljnog i životinjskog svijeta, otkrivanja planinarskih staza, kupanja u obližnjim istarskim mjestašcima, promatranja romantičnih izlazaka sunca te multikulturalnog učenja uz naše strane sudionike i volontere. Ipak, važno je napomenuti da je sam kamp poprilično robinzonski te treba razmisliti odgovaraju li vam uvjeti života na kampu.

Vaša podrška – Ornitološki kamp nema fokus samo na znanstvenoj metodi prstenovanja ptica već se ujedno fokusira i na edukativne sadržaje za sve sudionike kampa i zainteresiranu javnost. Uz neposredni uvid u proces prstenovanja sudionici ujedno sudjeluju u nizu drugih edukativnih sadržaja. Time udruga Biom nastoji omogućiti vrijeme i mjesto za učenje o pticama, prirodi i njenoj zaštiti za što veći broj sudionika. To uključuje i pokrivanje objektivnih troškova koje održavanje kampa zahtijeva.
Kako bismo mogli organizirati kamp i pokriti sve troškove održavanja kampa, kupnju pitke vode i prehrambenih proizvoda, odvoz smeća i sl. potrebna nam je financijska podrška.

Donacija za boravak na kampu iznosi 20 EUR dnevno za sudionike iz Hrvatske, 15 EUR  dnevno za članove Bioma te 10 EUR dnevno za djecu, studente i umirovljenike. Za sve sudionike iz Hrvatske koji provedu više od 3 dana na kampu, donacija iznosi 10 EUR po danu. Donacija za sudionike iz drugih zemalja iznosi 30 EUR po danu, a ako provedu više od 3 dana na kampu, donacija iznosi 20 EUR po danu. No, ne želimo da financije budu glavni razlog zašto netko ne može sudjelovati na kampu, stoga nam se slobodno javi na volonteri@biom.hr ako ti je potrebna financijska podrška.

Spavanje u šatorima – za noćenje su vam potrebni šator, vreća za spavanje i podložak (spužva/karimat). Sve navedeno moguće je i posuditi, ali u ograničenim količinama pa nas svakako informirajte u prijavnom obrascu.

Zajedničko kuhanje – svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice, a jela se često pripremaju na logorskoj vatri. Od sudionika se očekuje pomoć pri planiranju obroka, kuhanje, prikupljanje i cijepanje drva za vatru i slično. S obzirom na to da na lokaciji nemamo hladnjak, prehrana je uglavnom vegetarijanska.

Pitka voda iz plastične cisterne – zalihu pitke vode koristimo isključivo za piće, a za sve ostalo koristimo kišnicu. Vodu je potrebno racionalno koristiti jer su količine ograničene.

Vanjski tuš – količina vode ovisi o vremenskim uvjetima, a ne možemo riskirati da ostanemo bez vode te je stoga tuširanje moguće svaki treći dan. Kad je moguće, odlazimo na obližnju plažu s tuševima.

WC u prirodi – sastoji se od posebno odabrane livadice, lopate i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

Struja iz solarnih panela – samo za sitnu i nužnu električnu opremu, npr. za punjenje mobitela i fotoaparata.

Slab signal – telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo do mjesta jačeg signala.

Svi su dobrodošli – svatko na svoj način može doprinijeti aktivnostima pa stoga pozivamo sudionike neovisno o dobi, znanju i interesima. Ljubimce možete povesti sa sobom, ali s obzirom na to da oni predstavljaju opasnost za ulovljene ptice, trebali bi biti svezani u kampu.

DNEVNI RASPORED

5:00 – 11:30 Dizanje mreža i njihov obilazak svakih 45 min

7:00 – 8:00 Doručak

11:30 – 16:00 Dnevna stanka

16:00 – 21:00 Ponovno podizanje mreža i njihovih obilazak svakih 45 min

16:15 – 17:00 Lonac znanja – edukativne aktivnosti

19:30 – 20:30 Večera

21:00 – nadalje Druženje oko logorske vatre

 

Tijekom dnevne stanke mreže su spuštene i to vrijeme koristimo za ručanje, čitanje, igranje društvenih igara, planinarenje, kupanje, odmor. Vrijeme si planirate po želji te slobodno ponesite knjige, igre, sportske rekvizite ili bilo što drugo što vas veseli i opušta.

Jednako tako voljeli bismo vas pozvati da podijelite svoja znanja s nama i organizirate lonac znanja za druge sudionike kampa. Ako ste zainteresirani za pripremu edukativne aktivnosti, napišite nam to u prijavnom obrascu i javit ćemo vam se s više detalja.

KADA I KAKO DO NAS?

Dolasci na kamp mogući su petkom i subotom, a odlasci subotom i nedjeljom u periodu između 12. 8. i 1. 9. (raspored po datumima možete vidjeti u prijavnom obrascu). Važno nam je unaprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska kako bismo mogli planirati svoj raspored pa vas stoga molimo da nam te informacije pošaljete putem prijavnog obrasca. Također, ne zaboravite da na kampu nemamo dobru internetsku vezu i da nam je stoga bitno da nam što ranije javite eventualne promjene.

DOLAZAK VLASTITIM AUTOMOBILOM

Možete nam se pridružiti petkom ili subotom u bilo koje vrijeme tijekom dana te ostati za vikend ili cijeli tjedan.

Najprije treba doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena → u Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki → jednom kada ste na biciklističkoj stazi br. 8, prvo treba skrenuti desno, zatim lijevo, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se ne slijedi) → cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa) → kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje.

DOLAZAK JAVNIM PRIJEVOZOM

Sudionike koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Svete Jelene ili Mošćeničke Drage petkom i subotom za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30 – 15:30). Isto tako, sudionike u istim terminima subotom i nedjeljom možemo prevesti s kampa na autobus.

Ako želite samostalno planinariti do kampa, preporučujemo da doputujete autobusom do Svete Jelene i dalje slijedite upute za dolazak automobilom. Cijela ruta duga je otprilike 4 km.

Ruta: Google Maps

Prijavite se putem prijavnog obrasca najkasnije do 15. 7. Ne zaboravite da je broj mjesta ograničen.

S dodatnim pitanjima možete nam se obratiti na volonteri@biom.hr.

Vidimo se na Učki!