Ornitološki kamp Učka 2019

  • 20.06.2019.

Najavljujemo naš tradicionalni ornitološki kamp na Učki koji i ove godine organiziramo u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka i udrugom Bioteka. Na početku jesenske selidbe ptica, lokva Rovozna izuzetno je posjećeno mjesto. Osim raznih vrsta ptica gore će pedesetak dana boraviti naši prstenovači i volonteri. Svi zainteresirani imat će priliku provesti vrijeme u prirodi, steći nova znanja o pticama i njihovim staništima, ali i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama. Pridružite nam se, volontirajte i naučite raditi s pticama!

Razdoblje otvoreno za volontere i posjetitelje: 18.8. – 5.10.2019.

41343303562_f73cc01844_o

Jedini uvjet sudjelovanja je da poštujete druge te pravila ponašanja na kampu i u radu s divljim životinjama. O ljepoti boravka možda najbolje potvrđuje da nam se dio volontera, i domaćih i stranih, svake godine ponovno pridruži i dovede prijatelje ili članove obitelji.

Osnovne informacije o uvjetima života na kampu:

  • Spava se u šatorima

Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće je u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. One koji planiraju doći na dulje vrijeme molimo da osiguraju vlastiti šator.

  • Kuha se na logorskoj vatri i plinu

Svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice. Pomoć pri kuhanju, prikupljanju drveta i cijepanju vrlo je dobrodošla!

  • Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji

Zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode nema tuša, ali moguće je korištenje javnog tuša na plaži obližnjeg mjesta u kojem se kupuju namirnice.

  • WC u prirodi

Sastoji se od lopate, šume i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

  • Struja iz solarnih panela

Samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za punjenje mobitela i fotoaparata).

  • Signal je slab

Telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo.

  • Ustaljen dnevni raspored

Mreže se podižu svaki dan prije zore, nakon čega slijedi obilazak svakih 45 min. U 11:00 počinje popodnevna stanka tijekom koje su mreže spuštene. Stanka završava u 16:00 kada se mreže ponovno podižu, te ostaju otvorene do mraka.

44476016944_e87bbd93a6_o

Kako do kampa?

  • Posjetitelje koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Svete Jelene, Brseča ili Mošćeničke Drage za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30-15:30). Važno nam je u naprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska, kako bismo mogli planirati svoj raspored.
  • Za posjetitelje koji dolaze automobilom – najprije treba skretanjem iz Mošćeničke Drage ili Brseča doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena. U Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki. Jednom kada se nalazite na biciklističkoj stazi br. 8, najprije treba skrenuti desno, zatim lijevo, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se ne slijedi). Cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa). Kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje tako da je najčešće moguće zapaziti aute i prije nego sam kamp.

Ruta:

Molimo sve zainteresirane da se za sudjelovanje na kampu prijave preko OBRASCA.

Kontakt:

tena.milicevic@biom.hr; dunja.delic@biom.hr

logo učka