Ornitološki kamp Učka 2018

 • 30.07.2018.

Najavljujemo naš tradicionalni ornitološki kamp na Učki koji i ove godine organiziramo u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka. Na početku jesenske selidbe ptica, lokva Rovozna izuzetno je posjećeno mjesto. Osim raznih vrsta ptica gore će pedesetak dana boraviti naši prstenovači i volonteri. Svi zainteresirani imat će priliku provesti vrijeme u prirodi, steći nova znanja o pticama i njihovim staništima, ali i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama. Pridružite nam se, volontirajte i naučite raditi s pticama!

Razdoblje otvoreno za volontere i posjetitelje: 18.8. – 4.10.2018.

Molimo sve zainteresirane da se za sudjelovanje na kampu prijave preko obrasca!

Jedini uvjet sudjelovanja je da poštujete druge te pravila ponašanja na kampu i u radu s divljim životinjama. O ljepoti boravka možda najbolje potvrđuje da nam se dio volontera, i domaćih i stranih, svake godine ponovno pridruži i dovede prijatelje ili članove obitelji. Ako se prvi puta susrećete s prstenovanjem ptica i/ili kampom na Učki, možete pročitati naš bilten s Ornitološkog kampa održanog 2017. godine.

DSC_0761

Ornitološki kamp jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta „Učka 360°“. Partneri u provedbi Projekta su JU
PP Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga Europska unija s 32.760.684,77 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni
razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3.449.711,97 kuna. Ostatak sredstava prihvatljivih troškova osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i
energetike iz državnog proračuna te partneri.

Osnovne informacije o uvjetima života na kampu:

 • Spava se u šatorima

Nekoliko je šatora postavljeno za vrijeme čitavog trajanja kampa i moguće je u njima prespavati, u dogovoru s organizatorima. One koji planiraju doći na dulje vrijeme molimo da osiguraju vlastiti šator.

 • Kuha se na logorskoj vatri i plinu

Svakih se nekoliko dana kupuju zajedničke namirnice (očekujemo doprinos sudionika u iznosu od približno 40 HRK dnevno kojim bi se pokrili troškovi hrane i vode). Pomoć pri kuhanju, prikupljanju drveta i cijepanju vrlo je dobrodošla!

 • Pitka voda iz plastične cisterne na lokaciji

Zalihu pitke vode je potrebno racionalno koristiti. S obzirom na ograničeni volumen vode nema tuša, ali moguće je korištenje javnog tuša na plaži obližnjeg mjesta u kojem se kupuju namirnice.

 • WC u prirodi

Sastoji se od lopate, šume i „uradi sam“ stolice od grabovog drva.

 • Struja iz solarnih panela

Samo za sitnu električnu opremu (maksimalno za punjenje mobitela i fotoaparata).

 • Signal je slab

Telefonski/internet signal postoji, ali je uglavnom prilično slab. Povremeno u potpunosti nestane te je za telefoniranje potrebna kratka šetnja uzbrdo.

 • Ustaljen dnevni raspored

Mreže se podižu svaki dan prije zore, nakon čega slijedi obilazak svakih 45 min. U 11:00 počinje popodnevna stanka tijekom koje su mreže spuštene. Stanka završava u 16:00 kada se mreže ponovno podižu, te ostaju otvorene do mraka.

IMG_20170906_085950

Kako do kampa?

 • Posjetitelje koji dolaze javnim prijevozom možemo autom prevesti do kampa iz Svete Jelene, Brseča ili Mošćeničke Drage za vrijeme trajanja dnevne stanke (11:30-15:30). Važno nam je u naprijed znati točno mjesto i vrijeme vašeg dolaska, kako bismo mogli planirati svoj raspored.
 • Za posjetitelje koji dolaze automobilom – najprije treba skretanjem iz Mošćeničke Drage ili Brseča doći uzbrdo do naselja Sveta Jelena. U Svetoj Jeleni treba skrenuti na biciklističku stazu br. 8, u blizini konobe Slamnjaki. Jednom kada se nalazite na biciklističkoj stazi br. 8, najprije treba skrenuti desno, zatim lijevo, a treći put nastaviti ravno (staza br. 8 se na trećem skretanju odvaja od puta oštro desno, tada ju se tada ne slijedi). Cesta se u jednom trenutku pretvara u makadamski put po kojem treba malo sporije voziti (oko 3,5 km makadama do kampa). Kamp je dobro vidljiv sa same ceste, a ispred kampa ima mjesta za parkiranje tako da je najčešće moguće zapaziti aute i prije nego sam kamp.
 • Rute:

Google Maps

Google Earth kmz

Stoga, ukoliko želite provesti dan, tjedan ili mjesec u kampu te:

 • upoznati se s metodom prstenovanja ptica i pomoći nam u radu s pticama
 • iz blizine vidjeti crvendaća, kosa, zebu, krstokljuna, više vrsta grmuša, zviždaka, kraljića, muharica i sjenica…
 • čuti ili vidjeti zanimljive vrste kao što su suri orao, bjeloglavi sup, orao zmijar, ušara, leganj…
 • pobjeći od civilizacije
 • družiti se s ornitolozima i biolozima
 • upoznati se sa zaštitom ptica u Hrvatskoj i Europi
 • upoznati Park Prirode Učka

…dobrodošli ste pridružiti nam se na Ornitološki kamp Učka u razdoblju 18.8.-4.10.2018.!

Obrazac za prijavu dostupan je ovdje.

Za najavu posjeta i dodatne informacije kontaktirajte koordinatorice kampa:

Biljana – biljana.jecmenica@biom.hr,  095/888 8771
Petrapetra.culig@biom.hr,  098/960 0711

Vidimo se na Učki!