Oni svake godine posljednji napuštaju Lastovo

  • 25.10.2023.

Ptić kaukala s mješavinom mladenačkog paperja i letnih pera odrasle ptice

Nakon gotovo pet godina, projekt LIFE Artina polako se bliži kraju. U drugoj polovici rujna obavili smo posljednji terenski posjet Lastovu u sklopu projekta, kako bismo ocijenili uspješnost razmnožavanja kaukala (Calonectris diomedea). Vrsta se gnijezdi na 16 otoka oko Lastova, a u arhipelag dolazi početkom ožujka prije nego što krajem svibnja položi jaja. Nakon vrlo duge sezone parenja mladunci su konačno spremni napustiti gnijezdo u listopadu kada sve jedinke migriraju na Atlantski ocean.

Kako bi kaukali imali sigurnu sezonu gniježđenja, važno je ukloniti invazivnog crnog štakora iz njihovih gnijezdećih kolonija, budući da je ovaj uneseni sisavac predator jaja i mladunaca kaukal. Tijekom proteklih pet godina Biom je kontrolirao i uklanjao populacije štakora iz nekoliko važnih kolonija kaukala oko Lastova, a u 2023. Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje nastavila je taj posao na nekoliko prioritetnih kolonija.

Zalazak sunca na Lastovu s pogledom na otoke s kolonijama morskih ptica

Nakon posjeta gnijezdima u rujnu, bili smo vrlo sretni što smo vidjeli da je 62% promatranih gnijezda imalo gotovo potpuno izraslog ptića. Ovo je povećanje za više od 10% u ovim specifičnim kolonijama otkako smo započeli projekt 2019. Većina ptića je duboko u svojim gnijezdima i izvan našeg dohvata. Ipak, uspjeli smo prstenovati 39 ptića, što je više nego bilo koje prethodne godine. Prstenovanje mladunaca važno je za razumijevanje koliko njih preživi i odraste, te za proučavanje gdje će se oni sami gnijezditi u budućnosti. Tijekom projekta LIFE Artina je prstenovano ukupno 132 kaukala.

Ovim mladima želimo sigurno prvo putovanje na pučinu i nadamo se da ćemo ih u budućnosti naći kako se gnijezde oko Lastova. Sigurno ćemo biti tamo da ih pozdravimo, jer je naš novi LIFE projekt pod nazivom TETIDE upravo započeo, što nam omogućuje da nastavimo neke od važnih poslova kontrole štakora i praćenja morskih ptica oko Lastova te da proširimo naš rad na susjedne otoke Vis, Biševo, Palagruža, Svetac i Jabuka. Ovi otoci pripadaju područje ekološke mreže značajnom za očuvanje ptica (POP) Pučinski otoci i predstavljaju drugo važno područje za kaukale u Hrvatskoj.

 

piše: Dries Engelen