Održane prve radionice u sklopu projekta “Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje i praćenje sastavnica prirode”

  • 27.03.2015.

logotipi-partnera-skupa-460x113

Tijekom ožujka organizirali smo prve dvije radionice u sklopu projekta Wildlife Watch, Pogled u divljinu: izgradnja kapaciteta za održivo korištenje praćenja sastavnica prirode. Na radionicama je sudjelovalo tridesetak predstavnika naših partnera iz javnih ustanova (JU) Nacionalni park Paklenica, JU NP Sjeverni Velebit, JU Park prirode Velebit, JU Pećinski park Grabovača i udruge Lička ekološka akcija.

Na prvoj radionici teme su bile zaštićena područja, nacionalne kategorije zaštićenih područja i upravljanje zaštićenim područjima, o kojima su održali predavanja Vedran Lucić iz Udruge BIOM i biologinja Željka Rajković. Patricija Granić, djelatnica Udruge za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, održala je predavanje na temu Aarhuške konvencije i pristupa informacijama te tako ponudila konkretne alate kojima će se moći koristiti djelatnici javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima te predstavnici udruga. Čuvari prirode iz JUPP Velebit, najvećeg parka prirode u Hrvatskoj, podijelili su svoja iskustva s terena. Također smo organizirali i radionicu fotografije za zaposlene na ovom projektu, koju je vodio poznati hrvatski biolog i fotograf Goran Šafarek.

Tijekom druge radionice Patricija Gambiroža iz Državnog zavoda za zaštitu prirode, održala je predavanje o inventarizaciji i monitoringu u Hrvatskoj. Drugi dan radionice bavili smo se volonterskim monitoring programima (Vedran Lucić i Ivana Šarić, Udruga BIOM), Flora Croatica Database-om (Tomislav Hudina, Udruga BIOM) i uvodom u GIS (Ivan Katanović, Udruga BIOM). Također, tijekom drugog dana radionice posjetili smo i šumu Jasikovac gdje smo u grupama na terenu raspravili o potencijalnim pritiscima i prijetnjama za biološku raznolikost na tom području.

Zahvaljujemo svim sudionicima, kao i JU Park prirode Velebit na domaćinstvu!

Fotografija: Stjepan Renje

Fotografija: Stjepan Renje

Financijeri projekta